Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Hizbullah'ın taktik değişiklikleri sürüyor

Daha önce Esed ordusunun yanında düzenli birlik gibi hareket stratejisini, asimetrik savaş olarak değiştiren Hizbullah şimdi de tüm Suriye yerine Lübnan sınırı ve Kalamun cephesine yoğunlaşıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-06 14:04:26

Hizbullah'ın taktik değişiklikleri sürüyor

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre; Hizbullah askerlerinin Suriye-Lübnan sınırına yakın yerlere konuşlandırıldığını öne sürülüyor. Bu iddia Hizbullah'a yakınlığı ile bilinen Leith Fadel'e ait.

"Hizbullah askeleri Suriye'nin neresinde?" başlığıyla bir yazı kaleme alan Leith Fadel, Hizbullah'ın yeni askeri mevcudiyeti ve savaş taktiğiyle ilgili bilgiler verdi. Fadel, Suriye askerleri daha çok Lübnan-Suriye sınırına yakın yerler ile Doğu Guta ve Kalamun Dağı'nda yoğunlaştığını belirterek, Hizbullah'ın ofansif saldırılardan ziyade defansif bir strateji izlediğini belirtti. Fadel'e göre bu durum Hizbullah'ın bugüne kadar uygulamadığı taktikler arasında yer alıyor.

Fadel şu bilgileri veriyor. "Aslında bakılırsa yeni dönemde Hizbullah, Lübnan ve Suriye sınırına yakın yerlerde savaşacak. Geçenlerde Hizbullah'ın medya kanadından verilen bilgilere göre, Arsal bölgesindeki El Nusra üyelerine karşı mücadele edilebilir. Hizbullah ayrıca Kalamun dağlarındaki IŞİD ve El Nusra üyelerine karşı da mücadele yürütecek gibi gözüküyor."

HİZBULLAH'TAN ASİMETRİK SAVAŞ METODU

Ortadoğu analisti James Harkin, bizzat Şam'da üst düzey Hizbullah yöneticilerinden edindiği bilgilerle Foreign Policy için kaleme aldığı makalesinde, "Hizbullah son günlerde Suriye'de ağır kayıp veriyor. Her gün gelen ölüm haberleri örgütte yeni bir dönem başlattı. Artık, Hizbullah, Esed'e destek veren milis örgütü gibi değil bizzat bir devlet gibi çatışıyor. Ve Suriye'deki Şii nüfus da Esed için değil, bizzat Hizbullh'ın yanında çatışıyor ve destek veriyor" yorumunda bulunmuştu.

Harkin, Suriye'deki Şiilerin Hizbullah sempatisinin gün geçtikçe büyüdüğünü ve çok sayıda kişinin "Ben Hizbullah içerisinde değilim ama Hizbullah'tanım" dediğini de aktarmıştı.

Haber Ara