Dolar

32,2573

Euro

34,7942

Altın

2.415,45

Bist

10.267,09

Hindistan’da, Müslümanlar ‘Vatandaşlık Yasası’na karşı ayakta

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde, komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açarken, aynı durumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakan vatandaşlık yasası değişikliğine protestolar sürüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-15 11:54:56

Hindistan’da, Müslümanlar ‘Vatandaşlık Yasası’na karşı ayakta

Eid-Indian-Muslims

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde, komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açarken, aynı durumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakan vatandaşlık yasası değişikliğine protestolar sürüyor.

UTTAR PRADEŞ

Ülkenin en kalabalık eyaletlerinden Uttar Pradeş'te 1920'de kurulan Aligarh Müslüman Üniversitesi (AMU) öğrencilerinin başlattığı protesto eylemlerine vatandaşlar da destek verdi.

Üniversitenin lisans öğrencilerinden Şarjel Osmani, "Bu tasarının kabulü Müslüman toplumu ürkütüyor. Şu anda kanun haline gelen bu yasanın doğasında ayrımcılık var ancak haklarımızı alıncaya kadar eylemlerimize devam edeceğiz." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

AMU Öğrenci Birliğinin protesto çağrısı sonrası internet servisine erişimi durduruldu.

ASSAM EYALETİ

Assam eyaletinde, değişikliği protesto eden Tüm Assam Öğrenci Birliği (AASU) üyeleri, açlık grevi başlattı.

Çok sayıda protestocu, öğrencilerin açlık grevine destek verirken, AASU lideri Samucay Bataçarya, yaptığı açıklamada, "Herhangi bir baskıya boyun eğmeyeceğiz." dedi.

Göstericilerden Ravi Şarma, Assam halkının hükümetin yeni değişikliğine karşı olduğunu vurgulayarak, "Bu bizim için doğru değil. Yasa din temelinde ayrımcılık yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet, eyaletin başkenti Dibrugarh'da sokağa çıkma yasağının 5 saatliğine kaldırıldığını duyurdu.

Meghalaya'da hükümet, başkent Shillong'un bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan ederken, internet erişimine 48 saatlik engelleme getirdi.
Polis, lastik yakarak yolları kapatan protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah, Shillong Polis Akademisi'ne yapacağı ziyareti iptal etti.

r_14

YENİ DELHİ

Başkent Yeni Delhi'de Assam Eyaleti Kongre Komitesi üyeleri bir araya gelerek, yasadaki değişikliğe tepki gösterdi.

Tüm kuzeydoğu eyaletlerinin kanunlaşan değişikliği protesto ettiğini anımsatan üyeler, "değişikliğe karşıyız" yazılı dövizler taşıdı.

Başkentte bulunan Jamia Millia İslamia Üniversitesi'nde öğrenciler protesto gösterisi düzenledi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride polis, protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Hükümet cumartesi gününden geçerli olmak üzere Jamia Millia İslamia Üniversitesi'nde 20 günlük kış tatili ilan etti.

BATI BENGAL

Batı Bengal eyaletinde binlerce kişi sokaklara çıktı ve kara yolunu trafiğe kapattı.

Ayrıca polis eyaletteki eylemlerde 15'ten fazla otobüsün ateşe verildiğini, altı tren istasyonunun da tahrip edildiğini bildirdi.

TAMİL NADU

Hindistan'ın güneyinde yer alan Tamil Nadu eyaletinin Salem bölgesinde devam eden gösterilerde ise emniyet güçleri 100'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

ÜÇ EYALET BAŞBAKANI YASAYA KARŞI

Batı Bengal eyaleti Başbakanı Mamata Banerji, yaptığı açıklamada, değiştirilen Vatandaşlık Yasası'nın "hiçbir koşul altında" Batı Bengal'de uygulanmasına izin vermeyeceğini bildirdi.

Kerala eyaleti Başbakanı Pinarayi Vijayan ile Pencap eyaleti Başbakanı Amarinder Singh de yasanın kendi eyaletlerinde uygulanmasına müsaade etmeyeceklerini duyurdu.

Öte yandan, Hindistan İçişleri Bakanlığı'na dayandırılan kaynaklara göre, eyaletlerin yasanın uygulanmasını reddedecek yetkilerinin olmadığı ve kanunun tüm eyaletler için geçerli olduğu vurgulandı.

Hindistan'da hafta başından itibaren kuzeydoğu eyaletlerinde başlayan gösteriler, ülkenin diğer eyaletlerine de sıçradı.

VATANDAŞLIK YASASI'NDA DEĞİŞİKLİK

Hindistan'da komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ve aynı konumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakan "vatandaşlık yasasında değişiklik öngören tasarı" Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind'in imzasıyla yasalaşarak resmi gazetede yayımlanmıştı.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin vatandaş olmasını engelleyen 64 yıllık Vatandaşlık Yasası değişmiş oldu.

TH08UCC

MÜSLÜMANLARI İKİNCI SINIF
VATANDAŞ HALİNE GETİRECEK YASA

Değişikliğe göre, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek.

Aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutuldu.

Kanun, dünyada kalabalık ikinci ülke Hindistan'ın, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için attığı bir adım olarak görülüyor.

Ayrıca ülkedeki Müslümanların sınır dışı edileceği ya da hapse atılacağı gerekçesiyle çokça tepki çekiyor.

Hindistan'ın aşırı sağcı, popülist Başbakanı Narendra Modi, söz konusu uygulamasıyla ülkenin laik temellerini zedelemekle eleştiriliyor.

Haber Ara