Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Heyet'ut Tahrir'uş Şam'dan Türkiye açıklaması

İdlib'de kontrolü elinde bulunduran ve şehre giren güçleri 'işgalci' kabul edeceğini belirten Heyet'ut Tahrir'uş Şam’ın dini liderlerinden Ebu’l Feth El-Ferğali Türkiye ile ilgili bir açıklama yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-13 13:33:01

Heyet'ut Tahrir'uş Şam'dan Türkiye açıklaması

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Astana 6 toplantısında Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan mutabakat gereğince Suriye'nin İdlib kentine asker gönderecek olan Türk Silahlı Kuvvetleri bir süredir devam eden intikali tamamlamasının ardından bugün şehre giriş yaptı. 7 Ekim'i 8 Ekim'e bağlayan gece Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) öncü birlik olarak girdiği İdlib'in kontrolünü elinde bulunduran ve ilk etapta ÖSO ile de çatışmalar yaşayan Heyet'ut Tahrir'uş Şam'dan yaşananlara ilişkin önemli bir açıklama geldi.

"TÜRK ASKERİ.."

Heyet'ut Tahrir'uş Şam'ın dini liderlerinden Ebu'l Feth El-Ferğali, İdlib'in ‘yabancı' güçler tarafından işgal edilmesi halinde yerine getirilmesi gereken ‘cihat vazifesi' fetvasını hatırlatarak Türkiye'nin İdlib'e girişinin bu durumu yansıtmadığını belirtti.

''TÜRKİYE İŞGALCİ DEĞİL''

Ebu'l Feth El Ferğali şunları söyledi:

“Fakat burada vakıayı belirtmemiz gerekir ki o da Türk Ordusunun şu ateist gruplara (Afrin'deki YPG) karşı mücahitlerin kontrolündeki sınırlı kuvvetleriyle bazı pozisyonları talep ettiğidir. Buralarda veya Allah'ın hükmünün ali olduğu yerlerde hiçbir şekilde kontrolü ele almaya çalışmayacaklar. Bu yüzden mücahitlerin emirleri bu durumun ışığında ve mezkur vakıa nedeniyle buna müsaade edebilir. Allah, en iyi bilendir."

NE OLMUŞTU?

İdlib'in kontrolünü elinde bulunduran ve El-Kaide uzantısı olduğu gerekçesi ile ABD ve AB tarafından tasfiye edilmesi gereken güç olarak tanımlanan Heyet'ut Tahrir'uş Şam, Astana 6'nın hemen ardından bu toplantıyı tanımadıklarını ve şehre girecek her unsuru işgalci olarak kabul edeceklerini belirtmişlerdi. Ardındna başlayan İdlib operasyonunda ÖSO'nun ilk hareketinin ardından şehrin giriş bölgelerinde çatışmalar yaşanmış, ayrıca HTŞ mensuplarının TSK'nın iş makinelerine saldırdığı bildirilmişti. Bunun ardından top atışlarına başlayan Türk silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz günlerde Bordo Bereliler ile keşif operasyonları gerçekleştirmişti. Bu sabah ise Özel Kuvvetler ve Komondolar ile şehre giriş yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İdlib operasyonunun bapşladığını duyurdu.

Öte yandan muhalif güçler ve HTŞ arasındaki Türkiye'nin irtibat sağladığı ve bölgede Türk askeri ile örgüt mensupları arasında çatışma yaşanmaması için çaba harcandığı biliniyordu. İletişim sorunlarının aşıldığına ilişkin haberlerin geldiği günlerde ise TSK unsurlarının HTŞ refakatinde bölgeye girdiği haberleri geçilmişti.

(İlgili habere gitmek için tıklayınız)

746142_2_1

VİDEO HABER

Kürtçe bilmeyen DEM Parti'liler Erbil Valisi ile tercüman eşliğinde görüştü

Haber Ara