Dolar

32,3587

Euro

34,6350

Altın

2.386,74

Bist

10.189,03

Guta çocukları sağlık ablukasında

Esed rejimi kontrolü altında bulunan Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde çocuklar yeterli aşılama yapılamadığından tüberküloz ve hepatit salgını tehlikesi ile karşı karşıya.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-03 09:35:18

Guta çocukları sağlık ablukasında

TİMETÜRK I MELAHAT KEMAL

2013 yılı başlarında rejim kontrolü altına giren ve aynı yılın Ağustos ayında kimyasal saldırılara maruz kalan Doğu Guta'da rejim sadece uluslararası yasaklı silahları kullanarak değil aynı zamanda bölge halkına açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklarla zulmetmeye devam ediyor. Bu durum özellikle de çocukları olumsuz etkiliyor.

Çocukların tedavisi için gerekli olan aşıların Doğu Guta'ya ulaştırılması için ise tek geçiş noktası rejimin kontrolündeki El Vafidin bölgesi. Rejim, gerekli olan aşılara ancak Dünya Sağlık Örgütü bünyesindeki Kızılay tarafından gönderildiği takdirde izin veriyor. Gerekli olan diğer tıbbi malzemeler ise kazılan tüneller aracılığıyla bölgeye sokulup kara borsada satılıyor.

Suriye Kızılayı, Vafidin noktasından yapılan aşı geçişlerine dair bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 23 Temmuz 2015 tarihinde Vafidin'den gerçekleşen son aşı transferinin Doğu Guta'daki iki yaş altı çocukların ancak %20'sinin yani yaklaşık 12.500 çocuğun aşılanma ihtiyacını karşıladığını belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre Suriye Kızılayı Duma şubesi tarafından gerçekleştirilen 5 yaş altı çocuk felci aşısı kampanyasında ise bu yaş aralığındaki çocukların sadece %55'i aşılanabildi. Okullarda uygulanan rutin aşılamalar ise sadece bir kez yapılabildi.
Aşıların eksik ve gecikmeli gönderilmesi ve Doğu Guta'ya geçişinde rejim tarafından sorun çıkartılması i çocuklar arasında tüberküloz ve hepatit hastalıklarının yaygınlaşmasına sebep oldu.

Ayrıca Suriye Kızılayı Duma Şubesi'ne düzenli olarak gönderilen tüberküloz ilaçlarının da bittiğini belirtilerek, 2015 yılında tüberküloz aşısından faydalanabilen kişi sayısının sadece 134 olduğu açıklandı.

Haber Ara