Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ferguson'da Brown anması

ABD’nin Ferguson kasabasında yüzlerce kişi, geçen sene beyaz bir polisin öldürdüğü siyahi genç Michael Brown’u andı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-10 00:35:13

Ferguson'da Brown anması

Ajansların haberine göre; 9 Ağustos 2014'te 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ın beyaz bir polis tarafından öldürülmesi, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı duyarlılığın ülke çapında artmasına neden oldu. Olayın birinci yıldönümünde de yüzlerce kişi bir araya gelerek Michael Brown'u andı.

Öldürülen siyah gencin babası Michael Brown Sr. da anma törenine katıldı. “Her gün acı çekiyorum. Ancak insanların böyle şeyler yapmaması için onları rahatsız etmek lazım” dedi.

Brown'un öldürüldüğü noktaya giden yüzlerce kişi, cesedinin 4,5 saat boyunca yerden kaldırılmadığını hatırlatmak için 4,5 dakika boyunca saygı duruşunda bulundu. Sessizliğin ardından iki beyaz güvercini salan göstericiler, polisin öldürdüğü insanlar için sessiz yürüyüşe başladı.

Ancak yaklaşık bin kişi kiliseye doğru yürürken, sessizliği silah sesleri bozdu. Silah seslerinin yürüyüşle alakalı olup olmadığı bilinmiyor. Polis, büyük ihtimalle hareket halindeki bir araçtan ateş edildiğini ve bir kişinin yaralandığını açıkladı.

Yürüyüşü organize edenler, Brown'un ölümünü gündemde tutmanın, ayrımcılığın ve polislerin diğer azınlıkları öldürmesinin de önüne geçebileceğini söyledi.

Son olarak Cuma günü 19 yaşındaki silahsız siyah öğrenci Christian Taylor, beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmüştü. FBI, olayı kendilerinin de soruşturacağını açıkladı.

Ancak soruşturmalar, göstericileri tatmin etmiyor. Michael Brown'u öldüren polis memuru Darren Wilson, soruşturmadan aklanarak çıktıktan sonra “Vicdanım rahat, görevimi yaptım” demişti. Soruşturma Ferguson polisinin azınlıkların haklarını çiğnediğini ortaya koysa da, Wilson'un ceza almaması göstericileri tatmin etmedi.

Brown'ın öldürülmesinin ardından polise karşı Ferguson kasabasında başlayan protestolar tüm ülkeye yayılmıştı. Polisin aklanması ise bir süre durulan olayları yeninden alevlendirmiş, New York'tan Los Angeles'a birçok kentte gösteri yapılmıştı.

ABD'de polis şiddeti

Michael Brown'ın polis tarafından öldürülmesi dünyanın dikkatini çekse de aslında uzun süredir ABD polisinin 'yargısız infaz'ları insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyordu. Federal İstihbarat Bürosu'nun (FBI) son 10 yıldaki istatistiklerine göre, polis yılda ortalama 400 kişiyi öldürüyor. Washington Post gazetesi, ABD polisinin 2015 yılının ilk beş ayında 385 kişiyi öldürdüğünü rapor etti. Yani polis bu hızla öldürmeye devam ederse bu sayı yıl sonuna kadar 1000'i bulacak.

İngiliz The Guardian ise ABD polisinin öldürdüğü sivilleri kayda geçirmek için özel Twitter hesabı açtı. ABD'de polisin siyahları öldürmesi son bir yıldır büyük gösterilerle protesto ediliyor. Washington Post da bu senenin ilk beş ayında ölenlerin yarısının beyaz, yarısının da azınlık toplumlarından olduğunu belirtti. Silah taşımadığı halde ölenlerin üçte ikisi ya siyah, ya da Latin Amerika kökenli. Ölenlerin yaşı 16 ila 83 arasında değişiyor. Ölen 385 kişiden 92'sinin akli dengesi yerinde değil. Gazeteye konuşan eski polis şefleri, polis teşkilatının ölümlerin sorumluluğunu alması gerektiğini belirterek, pek çok ölümün polisliğin iyi bir şekilde yapılamadığından gerçekleştiğini söyledi.

Haber Ara