Dolar

34,8783

Euro

36,7749

Altın

3.045,23

Bist

10.144,62

Enerji ve savunma Paris’te soğuk rüzgarlar estirdi

Avrupa’nın iki önemli ülkesi Almanya lideri Olaf Scholz ve Fransa lideri Emmanuel Macron, Paris’teki toplantıları sonrası önceden planlanmış ortak basın toplantısı iptal edildi. Macron yönetiminin bu hareketi ile Scholz’u küçümsediği kaydedilirken, gelişme iki lider arasındaki gerilimin çözülmediğini gözler önüne serdi. İki ülke arasında uzunca bir süredir enerji ve savunma başlıklarında gerilim yaşanıyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-10-28 14:34:34

Enerji ve savunma Paris’te soğuk rüzgarlar estirdi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

AB'nin iki lokomotif ülkesi Almanya ve Fransa'nın liderleri Paris'te bir araya geldi. Açıklanan programa göre ortak basın toplantısı yapılması bekleniyordu. Ancak toplantının düzenleneceğini duyuran Almanya'nın aksine Fransa, toplantının yapılmayacağını açıkladı. Macron yönetiminin bu hareketi ile Scholz'u küçümsediği kaydedilirken, gelişme iki lider arasındaki gerilimin çözülmediğini gözler önüne serdi.

Yeni Şafak'ın aktardığına göre; Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük iki ekonomisi olan Fransa ve Almanya arasındaki ihtilaf gözle görülür boyutlara ulaştı. Güvenlik, enerji ve ekonomi gibi başlıklardaki anlaşmazlıklar nedeniyle kapalı kapılar ardında sürdürülen görüşmelerde, uzun zamandır orta yolun bulunamadığı biliniyordu. Almanya'nın Rusya Savaşı sonrası oluşan enerji krizinde üretici ve hane halkını desteklemek için duyurduğu 200 milyar dolarlık yardım paketi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından eleştirilmişti. Yine Almanya öncülüğünde 14 NATO üyesi ülke ile kurulan Avrupa Sema Kalkanı anlaşmasına Fransa dahil olmamıştı. Almanya'yı AB'den bağımsız olarak münferit hareket etmekle suçlayan Macron, önceki gün Alman Şansölye Olaf Scholz'la Paris'te bir araya geldi. Politico'nun haberine göre görüşme öncesinde iki lider sıcak pozlar verirken, kapalı kapılar ardında soğuk rüzgarlar estiği öne çıkartıldı.

MACRON KÜÇÜMSEDİ

Elysee Sarayı'nda bir araya gelen ikilinin görüşmesi öncesi, Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, iki ülkenin yaşadığı anlaşmazlıkların üstesinden gelebileceğini belirterek, “Bugünkü toplantı, dostluğun devam ettiğini gösteriyor” demişti. Ancak Macron ve Scholz'un kameralar karşısında birlikte poz vermemesi, iki ülke arasındaki gerilimin boyutlarını gözler önüne serdi. Görüşme öncesi açıklanan programda, ikilinin ortak basın toplantısı düzenleyeceği öngörülüyordu. Ancak Macron ve Scholz, diplomatik görüşmeler için “nezaket koşulu” olarak kabul gören ortak basın toplantısını dahi düzenlemedi. Olaf Scholz, Twitter hesabı üzerinden, “Avrupa'nın enerji tedariği, yükselen enerji fiyatları ve ortak savunma politikaları hakkında konuştuk” açıklaması yaptı. Fransa ve Almanya hükümet çevreleri de 'yoğun ve önemli görüşme' gibi genel açıklamayla yetindi. Alman yetkililer, daha önce basın toplantısının yapılacağını duyurmuştu. Ancak Paris tarafı, Berlin'i yalanlayarak toplantının olmayacağını açıkladı. Kalabalık bir bürokratik ekiple Paris'e giden Scholz'un karşılaştığı tavır için uzmanlar, “Küçümseme ve azarlama amacıyla yapıldı” yorumunda bulundu.

DİPLOMATİK AŞAĞILAMA

Diplomasi jargonunda planlanan bir basın toplantısının tek taraflı olarak iptali; iptal eden tarafın diğer ülkeyi eşdeğer bir muhatap olarak kabul etmemesi anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde Macaristan Başbakanı Victor Orban Berlin'i ziyaret etmiş, Scholz ve ekibi benzer bir tavırla ortak basın toplantısı düzenlenmeyeceğini açıklamıştı. Görüşme sonrası iki ülkenin yetkilileri, liderlerin Fransa-Almanya işbirliğini güçlendirmek amacıyla savunma, ekonomi ve enerji konularını ele aldıklarını açıkladı. Görüşmeye ilişkin oldukça düz açıklamalar yapılması da taraflar arasındaki anlaşmazlığın devam ettiği yorumuna neden oldu. Macron'un danışmanı, “Çok yapıcı, çok stratejikti” açıklamasında bulunurken, Scholz'un danışmanı da, “Toplantı tam bir başarı örneğiydi” açıklamasında bulundu.

İKİ ÜLKE ARASINDA ENERJİ VE SAVUNMA SORUNU

Gazete Duvar'da Yunus Ülger iki ülke arasındaki sorunları analiz etti.

  • Buna göre; Macron, Almanya'yı enerji krizinde 'kendi başına hareket etmekle' suçluyor. Ayrıca, ortak savunma politikasında da Fransa'yı devre dışı bıraktığını düşünüyor. Almanya medyası, iki ülkenin hiç bu kadar büyük bir kriz yaşamadığı yorumunu yapıyor.Başta Fransa olmak üzere AB ülkelerinin üçte ikisi artan doğalgaz fiyatlarını dizginlemek için tavan fiyat konmasını talep ediyor. Ne var ki Almanya, bu durumda doğalgaz ihracatçısı ülkelerin başka pazarlara yöneleceği, AB'nin piyasada doğalgaz bulamayacağı gerekçesiyle tavan fiyata karşı çıkıyor. Geçen hafta AB hükümet ve devlet başkanları Brüksel'de konuyu görüşmüş ancak uzlaşma sağlayamamıştı. Macron, “Almanya, kendini AB'den izole etmemeli” eleştirisini yapmıştı. Bu eleştiriye Alman basınında 'diplomaside yumuşak tokata yakın' yorumu yapılmıştı.Enerji konusunda Fransa ve çoğu AB ülkesinden Almanya'ya ikinci bir eleştiri, 200 milyar euro tutarında halka ve şirketlere enerji desteği ile doğalgazda tavan fiyat uygulamasına getiriliyor. Fransa bu konuda kendisine haber verilmediğini, ayrıca bu desteğin AB içinde haksız rekabete yol açacağını ileri sürüyor. AB ülkelerinin bu tutarda bir desteği halkına ve şirketlerine sağlayamayacağını söylüyor.
  • Almanya ile Fransa arasında krize sadece enerji krizi yol açmadı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla ihtiyaç duyulan AB'nin ortak savunma politikası da krizin önemli sebeplerinden biri. Almanya, 100 milyar euro kaynak ayırıp ordusunu modernleştireceğini açıklayınca, Fransa iki ülke arasında planlan FCAS hava savunma sistemine kaynak sağlanacağını ummuştu. Ne var ki, Almanya ordusunu modernleştirmek için ABD'ye yöneldi, bu da Fransa'nın hiç hoşuna gitmedi. Frankfurter Allgemeine Zeitung, “100 milyar euro, Fransa'da büyük umutlara yol açmıştı, boşa çıktı” yorumunu yaptı. Scholz, Prag'daki NATO zirvesinde yeni bir ortak savunma projesi istemişti. Oysa Fransa, İtalya ile Mamba savunma projesi üzerinde çalışıyordu.

Haber Ara