Dolar

32,3299

Euro

34,2108

Altın

2.393,69

Bist

10.276,88

Bosna'da 'beyaz kurdele' günü

Bosna Savaşı zamanında Priyedor kentinde Boşnaklar’a karşı yapılan katliam, ülke genelinde beyaz kurdele günü adı altında anıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-31 13:02:55

Bosna'da 'beyaz kurdele' günü

AA'nın haberine göre; Sırp birlikleri Mayıs 1992 yılında işgal ettikleri Priyedor kentinde, Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz bayrak ya da çarşaf, evden çıkarken ise kollarına beyaz kurdele bağlamalarını emretmiş, bu şekilde tespit edilen binlerce Boşnak, esir kamplarına götürülerek soykırım, işkence, dayak, ırza geçme ve cinsel tacize maruz bırakılmıştı.

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Priyedor (Prijedor) şehri ve bu şehre 20 kilometre mesafedeki Omarska maden ocağı, Srebrenitsa'daki soykırımdan sonra belki de Bosna savaşı sırasında en büyük felaketlerin yaşandığı yerlerden biriydi. 

Priyedor ve demir maden ocağı görünümünde olan Omarska, bir zamanlar Boşnaklar için ölüm yeri olarak adlandırılıyordu. Dayton Anlaşması ile Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin bir parçası haline getirilen Prijedor, savaştan önce yüzde 49,5'i Boşnak ve yüzde 47,5'i Sırp olmak üzere, yaklaşık 120 bin nüfusa sahipti. 

Savaşın ardından ise buradaki Boşnak nüfusu 6 bine, Sırp nüfus ise 53 bine yükseldi. Kente geri dönüşlerle birlikte bugün 67 bin Sırp'ın yaşadığı Priyedor'da, Boşnak nüfusun oranı ise 22 bin civarında tahmin ediliyor.

Priyedor'da yaşanan utanç yılları

Bosna'daki savaşın başladığı yıllarda Mart 1992'de Gizli Polis Teşkilatı UDBA'nın başına getirilen Sırp Simo Drlyaça, Priyedor'da bir ayda 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp'ı silahlandırdı. Sırp askeri birlikleri, 29 Nisan gecesi ise nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Priyedor kentini ele geçirdi.

Sırplar, Mayıs 1992'de yerel radyolar üzerinden verdiği ilanla, "Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf ya da bayrak asmalarını, sokağa çıkarken de kollarına beyaz kurdele bağlamalarını" emretti. Bu emirle birlikte işgalci Sırplar'ın dediklerini yapmak zorunda kalan Boşnaklar, bu şekilde tespit edildi.

Ardından binlerce "tespit edilen" Boşnak, esir kamplarına götürülerek, soykırıma, işkenceye ve tecavüze maruz kaldı. Bu dönemde, yaklaşık 30 bin Priyedorlu, başta Omarska olmak üzere, Keraterm, Kozarac, Trnoğolye ve Manyaça'daki esir kamplarına götürüldü, on binlercesi ise doğdukları topraklardan sürgün edildi.

Sırbistan'dan gelen ağır silahlı Sırp askerleri, 23 Mayıs'ta Boşnak köylerine saldırarak, 102'si çocuk ve 266'sı kadın olmak üzere, 3 bin 173 sivili acımasızca öldürdü. Hayatta kalmayı başaranlar ise ertesi gün Omarska esir kampına götürüldü.

Buradaki spor salonunda toplanan Boşnak kadınlara, Omarska'da sistematik olarak tecavüz edildi. Kampta yaşanan vahşetin dünya kamuoyu tarafından duyulması üzerine bu kadınlar serbest bırakıldı ve kurbanlar 20 kilometrelik yolu yürüyerek aşmak zorunda kaldı. Omarska esir kampı, The Guardian ve Neswsday'den iki gazetecinin burada olan bitenleri kamuoyuna duyurmasının ardından, 6 Ağustos 1992'de kapatıldı.

Omarska'da tutulan yaklaşık 5 bin esirin büyük bir kısmı açlık, işkence, hastalık ve benzeri sebeplerden yaşamını yitirirken, 700'ü ise kurşuna dizilerek katledildi. Katledilen 500 kişinin ise hala cesetlerine ulaşılamadı.

Bosna-Hersek Kayıplar Komisyonu'nun raporlarına göre, 1991-1995 yılları arasında Priyedor'da, 4 bin 93'ü sivil olmak üzere, 5 bin 209 Boşnak öldürüldü. Tespit edilen 57 toplu mezarda, bin 480 kişinin cesedine ulaşılırken, bin 415 kişinin ise halan kayıp olduğu belirtiliyor.

"Beyaz Kurdele Günü"

Bosna'daki savaş zamanında Priyedor kentinde Boşnaklar'a karşı yapılan katliamı unutmamak ve unutturmamak adına bugün, ülke genelinde "beyaz kurdele" günü olarak anılıyor. Bosna Hersek başta olmak üzere ralarında Türkiye'nin bulunduğu 50'den fazla ülkede, bugün Priyedor'da yaşananları unutmamak ve unutturmamak adına, kollarına beyaz kurdele bağlayarak soykırımı ve ırkçılığı protesto ediyor.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın da aralarında bulunduğu birçok kentte, bugün hakın kollarına beyaz kurdele takarak sokağa ve caddeye çıktığı, bu şekilde iş yerlerinde çalıştığı görüldü.

Bu arada, geçen yıl, Priyedor kent merkezinde savaşta öldürülen 102 çocuk anısına tören düzenlenmiş, törene katılanlar, üzerinde savaş kurbanı çocukların isimleri yazılı okul çantalarıyla şehir merkezinde sessizce yürümüşlerdi. Anma törenine katılanlar, daha sonra, bu okul çantalarıyla "soykırım" yazmışlardı.

Priyedor'un Sırp Belediye Başkanı Marko Paviç, ise "şehrin saygınlığına zarar vereceği" gerekçesiyle, bu tür anma programlarının halka açık alanlarda yapılmasını ve bu tür anma programlarında "soykırım" kelimesinin kullanılmasını yasakladı. Bu yasağı rağmen Priyedor'da bugün Boşnaklar savaş zamanında yaşanılanları protesto edecek

Haber Ara