Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Beyaz Saray’da 'Gazze' görüşülecek

Trump’ın Filistin-İsrail barışından sorumlu danışmanı Jason Greenblatt, Washington Post gazetesinde kaleme aldığı makalede gelecek hafta Beyaz Saray’da ‘kilit ülkeler’ ve uzmanlar ile birlikte Gazze’deki insani durumu değerlendireceklerini duyurdu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-12 09:20:28

Beyaz Saray’da 'Gazze' görüşülecek

Zira bir süredir Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze'yi fiilen elinde tutan Hamas'lı yöneticiler ile darbeci Sisi yönetiminin yetkilileri arasında süren görüşmelerin ardından gelen yapılan haberde Kahire'deki görüşmelerin içeriğine ilişkin "başkenti Ebu Dis olan ve Gazze ile Batı Şeria kentleriyle sınırlı butik bir Filistin devleti projesinin Hamas'ı etkisizleştirerek sürdürülmesi" tanımalması yapıldı.

Bir süredir devam eden müzakerelerin Gazze'nin Filistin Devlet Başkanı ve Fetih Hareketi lideri Mahmud Abbas'a devri için sürdüğü belirtilse de müzakerelerde "Filistin'in başkentinin Kudüs değil, Ebu Dis olmasının konuşulduğu" ise ilk kez dile getirildi.

DAHLAN BEKLEMEDE

Bu noktada İsrail-Mısır-ABD koalisyonunun Gazze iin düşündüğü isim Fetih'ten de ihraç edilen Muhammed Dahlan. İddialara göre Abbas'ın hastalığına ilişkin haberlerin sıklaştığı bu günlerde, Gazze'deki insani felaket, Dahlan'ın sahneye çıkması için kullanılıyor. Kendisi de bir Gazzeli olan Filistinli siyasetçinin kurtarıcı gibi halka takdim edileceği planın işleyişi için Hamas'ın direnişinin kırılması hesap ediliyor.

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

ABD'nin gündemine giren Gazze'de ekonomik kriz Filistinliler için dayanılmaz bir hal aldı. Filistinli İş Adamları Derneği Başkanı Ali el-Hayık, Gazze'de alım gücünün yüzde 60'tan fazla azaldığını belirtti. Hayık, yazılı açıklamasında, “Ekonomik göstergeler, Gazze sakinlerinin, zor yaşam koşullarına önümüzdeki aylarda tahammül edemeyeceği yönünde. Gazze'de hayatın çeşitli alanlarında tam bir çökme söz konusu” ifadelerini kullandı. Gazze'deki yoksulluğun yüzde 80'e, işsizliğin yüzde 50'ye yükseldiğini vurgulayan Hayık, iş fırsatlarının bulunmadığını, kamu ve özel sektörün daha fazla işçi istihdam edemediğini kaydetti. Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze 2006'dan bu yana İsrail'in kara, hava ve deniz ablukası ve ambargosu altında bulunuyor.

EBU DİS İDDİASI NEREDEN ÇIKTI?

Bu iddia bizzat Mahmud Abbas tarafından Ocak ayında dillendirilmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

828208_2_1

Haber Ara