Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Barzani'den Çekoslovakya ve Yugoslavya örneği... Peki IKBY hangisi olacak?

İtalyan La Stampa gazetesine röportaj veren Barzani “Çekoslovakya ve Yugoslavya’nın dağılmasına” benzeterek “Doğu Avrupa halkları nasıl kendi devletlerine sahip olduysa Kürtlerin de kendi devletine sahip olma hakkı vardır” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-07 16:33:36

Barzani'den Çekoslovakya ve Yugoslavya örneği... Peki IKBY hangisi olacak?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Milliyet Yazarı Nihat Ali Özcan, Barzani'nin "bağımsızlık" açıklamasını bugünkü köşesine taşıdı ve soruyu cevapladı: Peki IKBY hangisi olacak?

İşte Özcan'ın yazısının ilgili kısımları:

IRAK'IN PARÇALANMASI...

Birinci Körfez Savaşı'ndan beri Irak'ın parçalanma ihtimali hiç gündemden düşmedi. Arap Baharı'nın tetiklediği gelişmeler, Şii ağırlıklı Irak hükümetinin yanlış politikaları, DAEŞ tehdidi, Iraklı Kürtlerin “milli arzuları” Irak'la ilgili tartışmaları masada tutuyor. Üstelik “Kürt devleti” kadar Sünnilerin geleceği de tartışma konularından biri.

ÇEKOSLOVAKYA MI, YUGOSLAVYA MI?

Barzani “Çekoslovakya ve Yugoslavya'nın dağılmasına” benzeterek “Doğu Avrupa halkları nasıl kendi devletlerine sahip olduysa Kürtlerin de kendi devletine sahip olma hakkı vardır” dedi ve ekledi:

Irak'ın bütünlüğünü koruma isteği mevcut, fakat gerçekler Irak'ın aslında hali hazırda çözülmesi imkânsız problemler yüzünden bölündüğünü gösteriyor. Sünniler ile Şiiler 1400 yıldır çatışıyor ve bu savaşın kurbanları biz Kürtleriz. Yeni bir birlikte yaşam formülü bulunması gerekiyor."

IKBY İÇİN HANGİSİ "İYİ"?

Barzani'nin Yugoslavya'nın yanı sıra Çekoslovakya'dan söz etmesi elbette tesadüf değil. Çekler ve Slovaklar gibi “rızaya dayalı” bir ayrılığın Barzani için en iyi yol olduğu ortada. Bağımsız Kürt devleti hedefinin Yugoslavya “modeli” ile “savaşarak” gerçeklemesi demek, en az üç neslin daha heba olması, sonuçta “fakir ama gururlu” bir ülke olmak anlamına geliyor.

BAĞIMSIZLIK İÇİN GEREKENLER

1- ABD koruması:

ABD'nin, açıkça, himaye edeceğini ilan etmediği bir Kürt devleti, kendi gücüyle uzun süre ayakta kalamaz. Mevcut ABD yönetiminin tutumuna ve önceliklerine bakınca böyle bir desteği vermeye, en azından şimdilik, hazır olmadığı görülüyor.

2 - Kerkük için net karar verilmeli

Aşılması gereken ikinci zorluk, Kerkük'ün bağımsız Kürt devletinin sınırları içinde kalmasına diğer paydaşların rıza göstermesidir. Oysa bugün Barzani, sadece tartışmalı Kerkük'ü değil, çoğunlukla Türkmen ve Arapların mukim olduğu daha geniş bir bölgenin kontrolünü elinde tutmaktadır. Bu durum bir yandan yeni petrol yatakları sağlarken, bir yandan da “muhayyel” devletin karakterini belirlemektedir. Sonuçta ulus devlet yerine “çok etnikli bir devlet” ya da “etnik temizlik yapmış devlet” arasında bir seçime zorlanacaktır.

3 - Kürtler arası çatışma

Barzani'nin üstesinden gelmesi gereken üçüncü konu, Kürtler arası çatışmaları sonlandırmak ve parçalanmışlığa son vermektir. Söz konusu birlik, öncelikle içeride sağlanmalıdır. Ancak Kuzey Irak Kürt bölgesindeki siyasi, sosyal, ekonomik, askeri ve ideolojik bölünmüşlük göründüğünden daha derindir.

4 - Jeopolitik sorun: Denizsizlik

Diğer önemli sorun, jeopolitiğin dayattığı zorluklarla baş etmektir. Bu zorluk “muhayyel” devletin denize çıkışının olmamasından kaynaklamaktadır. Muhayyel kara devletinin küresel pazarlarla ilişki kurması, petrol ve gaz satması komşulardan en az biriyle uzun yıllar sürecek, sağlam ve sıkı bir işbirliği gerektiriyor. Bu durumda Barzani'nin ya İran'ı ya Türkiye'yi ya da Arapları işbirliğine ikna etmesi gerekiyor. Bu ikna, “askeri güçle” olamayacağına göre, diplomasinin iyi işletilmesi ve Irak'tan “rızaya dayalı” bir Çekya ile Slovakya'nın çıkartılması gerekiyor. Reel politikte bunu dayattığı gibi anlaşılan Barzani de bunun farkında.

BARZANİ'NİN SÖZ KONUSU RÖPORTAJI İÇİN TIKLAYINIZ

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara