Dolar

32,4943

Euro

34,5899

Altın

2.480,31

Bist

9.567,25

Barzani: Irak bitti, Kürtler kendi devletine sahip olacak

Mesut Barzani, 'Irak artık bitti, biz Kürtler kendi devletimize sahip olacağız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-06 16:25:06

Barzani: Irak bitti, Kürtler kendi devletine sahip olacak

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Mepanews'in BBC türkçe'den aktardığı habere göre La Stampa gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Maurizio Molinari, Erbil'de IKBY Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Molinar'ın Barzani ile yaptığı röportaj, gazetenin ilk sayfasından "Barzani: Irak artık bitti, biz Kürtler kendi devletimize sahip olacağız" başlığıyla yayımlandı.

IRAK'IN GELECEĞİ

Molinari'nin Irak'ta devam eden çatışmaları, IŞİD'le savaşı hatırlatarak "Irak birleşik bir devlet olarak kalacak mı yoksa birden çok ulusa mı bölünecek?" diye sorması üzerine Barzani şöyle yanıt verdi:

"Irak'ın bütünlüğünü koruma isteği mevcut fakat gerçekler Irak'ın aslında halihazırda çözülmesi imkansız problemler yüzünden bölündüğünü gösteriyor. Sünniler ile Şiiler 1400 yıldır çatışıyor ve bu savaşın kurbanları biz Kürtleriz. Yeni bir birlikte yaşam formülü bulunması gerekiyor."

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN, İSTİKRAR YARATIR"

Barzani, "Irak Kürdistan'ı bağımsız bir devlet haline gelirse, bunun İran, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki karşıtlıkların damgasını vurduğu bölgede nasıl bir etkisi olur?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Kürdistan'ın bağımsızlığı bu bölgede bir istikrar alanı yaratır. Yeteri kadar kan ve adaletsizlik gördük. Bizim toplumumuz, hukukun üstünlüğü, demokratik kurallara saygı, farklı kimliklerin bir arada yaşaması ve çok partililik esasına dayanır. Ortadoğu'da krizlerin ve çatışmaların azaltılmasına katkıda bulunabiliriz. Bu herkesin çıkarına."

"BU BAĞIMSIZLIK, SURİYE'DE YPG'YE ÖRNEK OLUR MU?"

Molinari'nin "Suriye'de Rojava bölgesi YPG savaşçılarının kontrolünde. Sizin özerkliğiniz onlar için de bir kurumsal model oluşturarak bir Suriye Kürdistanına yol açabilir mi?" diye sorması üzerine Barzani şöyle söyledi:

BARZANİ NE DEDİ?

"Bu gerçekleşebilirdi ama maalesef fırsat kaçtı."

"YPG, PKK ve ESED İLE İŞ TUTTU"

Barzani bunun nedenini de şöyle açıkladı:

"Çünkü YPG, birçok ülkede terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın yardımını kabul etti. YPG, Esed rejiminin yardımını da kabul etti. Bu seçimler onları bizden uzaklaştırdı."

"PYD-YPG YALNIZCA PKK'NIN ÇIAKRLARINI KORUYOR"

"Hala fikirlerini değiştirmelerini umuyorum ama bu yanlış politikalar Suriyeli Kürtlerin geleceğini riske atıyor, yalnızca PKK'nın çıkarlarına uyuyor."

Haber Ara