Dolar

34,9500

Euro

36,7136

Altın

2.990,82

Bist

10.058,28

Avrupa’nın sığınmacı imtihanı

Sığınmacı akınının üstesinden gelemeyen Avrupa ülkeleri gelenlerin bir bölümünü göndermek için çeşitli arayışlara yöneldi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-27 15:36:08

Avrupa’nın sığınmacı imtihanı

AA'nın haberine göre, Bazı ülkeler iltica yasalarını sertleştirerek caydırma politikası izlerken, bazıları da sığınmacıları sınır dışı etmek için hazırlık yapıyor.

Mültecilere yönelik geçen yıl “açık kapı” politikası izleyen, ancak son aylarda bundan vazgeçerek sığınmacı akınının azalması için uğraşan Almanya'da sığınmacı sayısının 1 milyonu aşması karşısında yeni tedbirlere yöneldi.

Ekonomik nedenlerle ülkeye gelen sığınmacılardan kurtulmak isteyen Almanya, öncelikle Batı Balkanlar ülkelerini “güvenli ülke” kapsamına aldı. Bu ülkelerden gelen sığınmacılar belirli merkezlerde toplanıyor, iltica başvuruları neticelendirdikten sonra sınır dışı ediliyor.

Fas, Cezayir ve Tunus'u da güvenli ülkeler listesine dahil etmeyi planlayan Almanya, bu sayede bu bölgeden gelenleri büyük oranda ve hızla sınır dışı edebilecek. Diğer taraftan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier birçok Afrika ülkesine mektup göndererek kendi vatandaşlarını geri almalarını istedi.

Avusturya, bazı ülkelerden gelen sığınmacıları sınır dışı edecek

Avusturya, son dönemde sığınmacıların sınır dışı edilmesi kapsamında diplomatik çabalarını artırdı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Linhart, Fas, Cezayir, Afganistan'la geri kabul anlaşması imzalanması için temaslara başladı. Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil, iltica başvurusu reddedilen sığınmacıların mart ortasından itibaren askeri nakliye uçaklarıyla sınır dışı edileceğini duyurdu.

Fransa'nın Calais kentindeki kampın tahliye edilmesi bekleniyor

Fransa'da sığınmacılarla ilgili en büyük sorun Manş denizi kıyısında bulunan Calais kentinde yaşanıyor. Yaklaşık 4 bin sığınmacının kaldığı kentteki sığınmacı kampı "Vahşi Orman" olarak adlandırılıyor. Ancak başta Avrupa Birliği ve BM tarafından olmak üzere kamptaki kötü koşullar devamlı eleştirilerek kamptaki yaşam "insanlık dışı" olarak nitelendiriliyor. 

Yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı kampın güneyinin tahliyesinin önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. 

Balkan ülkeleri Afganların geçişine izin vermiyor

Mevcut durumda Balkan rotasından sadece Suriye ve Iraklıların geçişine izin veriliyor. Afganlar, yeni usullere göre kayıt yaptırmaları üzere Atina'ya geri gönderiliyor. Geçen kasım ayında alınan karar gereği, ekonomik göçmen olarak nitelendirilen Suriye, Irak ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenlerin ise geçişine izin verilmiyor. 

Danimarka daha fazla sığınmacı istemiyor 

İskandinav ülkeleri arasında en az iltica başvurusu alan Danimarka buna rağmen sığınmacıları caydırmak için tepki çeken önlemlere başvuruyor.

Norveç, Rusya'dan gelen 5 bin 500 sığınmacıyı uçakla geri göndereceğini duyurdu. 

İskandinav ülkeleri arasında en katı iltica politikasını izleyen Finlandiya ise 2015 yılında gelen 32 bin sığınmacıdan 20 binini sınır dışı edeceğini duyurdu.

Macaristan 

Sınırlarına yüzlerce asker ve polis takviye eden Macar hükümeti, yasa dışı yollarla ülkeye girenlere uygulanan cezaları da arttırdı. Hükümet ayrıca ordunun sığınmacı krizine müdahalede bulunabilmesine izin veren tezkereyi de kabul etti.

Avrupa Birliği'nin sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği zorunlu kotaya da karşı çıkan Macar hükümeti konuyu referanduma sunacak.

Haber Ara