Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'Assange olmasaydı, ABD’nin savaş suçlarını ve işkencelerini öğrenemeyecektik'

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi, “Assange'ın internet platformu WikiLeaks olmasaydı, ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki kabahatlerini, işlediği savaş suçlarını, yaptığı işkenceleri, sivillerin vurulmasını ve Guantanamo'da yaşananları ortaya çıkaran binlerce belge karanlıkta kalırdı” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-12 17:18:15

'Assange olmasaydı, ABD’nin savaş suçlarını ve işkencelerini öğrenemeyecektik'

2012 yılından bu yana Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde yaşayan ve bugün İngiliz polisi tarafından gözaltına alınan Wikileaks kurucusu 47 yaşındaki Julian Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ancak gözaltı ve tutuklanması sırasında yaşanan kötü muamele Batı basınında büyük tepki çekti. 

İnternet platformu WikiLeaks'te yayınladığı belgelerle ABD'nin kirli yüzünü ortaya çıkaran Assange'a sahip çıkan Alman Neue Osnabrücker Zeitung, Assange'ın tutuklanması sırasında yaşananlara tepki göstererek, “Batı, Assange'a yapılan muameleden utanç duymalı. Assenge olmasaydı ABD'nin pislik ve işkencelerini öğrenemeyecektik” dedi.

‘ASSANGE'A YAPILANLARDAN
BATI UTANÇ DUYMALI'

Sığınma hakkının Ekvador tarafından iptal edilmesinin ardından İngiliz polisi tarafından tutuklanan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ı sayfalarına taşıyan Alman Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi, yaşananlardan Batı'lı liderleri sorumlu tutarak şu değerlendirmede bulundu:
"Gerçekleri su yüzüne çıkaran cesur bir kişi mi, yoksa kriminal bir hain mi? Julian Assange mutlak suretle ilk kategoriye ait. Kendisine yapılan muameleden ötürü Batı utanç duymalı. Assange'ın internet platformu WikiLeaks olmasaydı, ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki kabahatlerini, işlediği savaş suçlarını, yaptığı işkenceleri, sivillerin vurulmasını ve Guantanamo'da yaşananları ortaya çıkaran binlerce belge karanlıkta kalırdı. Assange, firarından yedi yıl sonra yeni bir bahane ile adalete teslim edildi. Almanya'nın güvenilirliğini korumasının yolu, Assange'ı korumaktan geçiyor. AB'de köstebeklere yasal koruma sağlanması için çaba sarf etmek ama eşzamanlı olarak bu camianın bir dünya yıldızının yanında durmamak güvenilirliği zedeleyen ve aşağılık bir davranış olur."

ÇOK SAYIDA ÜLKENİN GİZLİ BELGESİNİ YAYIMLAMIŞTI

WikiLeaks adlı sitenin kurucusu olan Julian Assange, 2010 yılında ABD'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkeye ait binlerce gizli belge, yazışma ve askeri raporu internet üzerinden yayımlamıştı. 2010'da ABD askerlerinin Irak'ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntülerle dünya çapında manşete çıkmıştı.
Özellikle 2016 başkanlık seçimleri sürecinde WikiLeaks, Demokrat Parti'ye ait binlerce elektronik yazışmayı sızdırmıştı. Bu yazışmalar arasında Hillary Clinton'ın seçim kampanyasından sorumlu John Podesta'nın e-postaları da bulunuyordu.
O dönemde başkan adayı olan Donald Trump da WikiLeaks'le ilgili övgü dolu sözler dile getirmişti. Trump, "Julian Assange Podesta'yı 14 yaşındaki bir çocuğun hacklemiş olabileceğini söylüyor. Demokrat Parti neden bu kadar dikkatsizdi? Assange, bilgileri kendisine Rusya'nın vermediğini de söyledi" mesajını paylaşmıştı. WikiLeaks'i kurucusu Julian Assange, destekçilerine göre gerçeğin peşinde olan cesur bir aktivist. Onu eleştirenlere göreyse, hassas bilgileri kamunun gözü önüne sererek insanların hayatını tehlikeye atan bir ilgi bağımlısı. ABD'ye göre ise; devletin sırlarını ortaya döken bir devlet düşmanı…

 

 

Haber Ara