Dolar

32,3498

Euro

34,8364

Altın

2.406,21

Bist

10.276,88

Assange'dan İngiltere ve İsveç'e çağrı

ABD'ye ait gizli belgeleri sızdıran ve İsveç tarafından arandığı için Londra'daki Ekvador büyükelçiliğine sığınan Julian Assange, BM kararına atıfta bulunarak binadan serbestçe çıkabilme talebini yineledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-05 17:10:44

Assange'dan İngiltere ve İsveç'e çağrı

Reuters ve AFP'nin haberine göre: ABD'ye ait gizli belgeleri sızdıran ve İsveç tarafından arandığı için Londra'daki Ekvador büyükelçiliğine sığınan Julian Assange, 'keyfi gözaltında' olduğu beyanının BM tarafından da onaylanması üzerine binadan serbestçe çıkabilme talebini yineledi.

WikiLeaks kurucusu Avustralyalı Julian Assange, Birleşmiş Milletler (BM) panelinin açıklamasının ardından, İngiltere ve İsveç'e kendisini ‘keyfi gözaltı' hâlinde tuttuklarını söyleyip, serbest kalmayı talep etti.

ABD hükümetine ait gizli belgeleri ortaya çıkararak dünya gündemine oturan ve 2012'den beri Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinden dışarı çıkamayan Assange, talebi üzerine konuyu inceleyen BM Paneli tarafından haklı bulundu.

Görüntülü konferans yöntemiyle gazetecilere röportaj veren Assange, haksız bulunması hâlinde Cuma günü İngiltere polisine teslim olacağını açıklamıştı.

ABD'de hakkında casusluk suçlamasıyla soruşturma devam eden Assange, İsveç'te ise tecavüz suçlamasıyla aranıyor. Bu nedenle İngiltere polisi, siyasi sığınmacı olarak Ekvador büyükelçiliğine sığınan Assange'ı tutuklamak için binanın dışında nöbet tutuyor.

Assange ise 2012'de sığındığı elçilik binasında ‘keyfi gözaltı' hâlinde tutulduğunu, özgürlük hakkının ihlâl edildiğini söylüyor. Assange, başka merci bulamadığı için Birleşmiş Milletler'den bu konuyu incelemesini talep etti. Eğer haksız bulunursa teslim olacağını söyleyen Assange, haklı bulunursa da binadan özgürce ayrılmasına izin verilmesini istiyor.

BM PANELİ: ASSANGE HAKLI

BM'nin kurduğu çalışma grubu, Assange'ı haklı buldu. Assange'ın pratikte gözaltında olduğuna karar veren BM paneli herhangi bir otoriteye sahip değil. İngiltere ve İsveç, Assange'ın kendi iradesiyle binaya girdiğini söyleyerek çağrıya kulak asmıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond, "Julian Assange bir kanun kaçağı. Ekvador elçiliğinde saklanıyor. Çalışma grubunun bu kararını açıkçası gülünç buluyoruz ve reddediyoruz" dedi.

İngiltere polisi, 44 yaşındaki Assange'ı dışarı çıktığı anda tutuklamak üzere son 3,5 yıldır elçilik binası çevresinde polis kordonu bulunduruyor.

EKVATOR DIŞİŞLERİ BAKANI: SERBEST KALMALI

Assange'a sığınma hakkı veren Güney Amerika ülkesi Ekvador'un Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, “İngiltere ve İsveç, hatalarını düzeltmek için daha başka neyle suçlanmayı bekliyor? Assange serbest kalmalı” dedi.

Assange, 2010'da İsveç'te bir kadına tecavüz ettiği yönündeki iddiaların ise kendisine karşı kurulan bir komplo olduğunu söylüyor. Assange'a göre İsveç, ilk fırsatta kendisini ABD'ye teslim edecek.

Assange'ın sızdırdığı belgeler arasında Suudi Arabistan ve Vladimir Putin gibi liderler hakkında ABD Dışişleri'nin gizli dosyaları da vardı. WikiLeaks grubu Afganistan operasyonuna ait 90 bin, Irak operasyonuna ait 400 bin gizli doküman ve tarihi 1973'e kadar giden milyonlarca istihbarat bilgisi sızdırdı.

 

Haber Ara