Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Afgan sığınmacıları engelleme' tasarısı

Avusturya hükümeti, Afgan sığınmacıları 'engellemek' amacıyla yasa tasarısı hazırladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 03:18:19

'Afgan sığınmacıları engelleme' tasarısı

AA'nın haberine göre: Başbakan Werner Faymann, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, sığınmacıların aile birleşimi ve adaptasyonuna ilişkin iltica hukukunda değişiklikler yapılacağını bildirdi. Aile birleşimi için yeni kuralları içeren tasarının hazırlandığını kaydeden Faymann, aile birleşimi yasası ve zorunlu göç sebebi kapsamında sığınmacıların bekleme süresinin 3 yılın sonunda değerlendirileceğini aktardı.

Basına yansıyan tasarıya göre, ailesini Avusturya'ya getirmek isteyen sığınmacıların bekleme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Ayrıca ailesini getirmek isteyen sığınmacılardan gelir kaynağı, sağlık sigortası ve kalacak yere sahip olmaları isteniyor. Söz konusu şartların yerine getirilmemesi halinde sığınmacı ailesini Avusturya'ya getiremeyecek, kendisi de sınır dışı edilecek.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner de devlet radyosu ORF'ye yaptığı açıklamada, tasarının siyasi bir karar olduğunu belirterek, "Aile birleşimi kurallarının sınırlandırılması, büyük oranda Afganları olumsuz etkileyecek. Burada bizim için önemli olan şey net kurallar oluşturmak ve tabii ki Avusturya'nın cazibesini azaltmak" dedi.

Tasarının bu ay içinde yasalaşıp yürürlüğü girmesi bekleniyor.

Afganlar, Suriyelilerin ardından AB ülkelerine sığınma başvurusunda bulunan ikinci büyük grubu oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk 8 ayı içinde 10 bin 500 Afganlı, 13 binin üzerinde Suriyeli iltica başvurusunda bulundu.

Haber Ara