Dolar

32,3857

Euro

34,5937

Altın

2.387,70

Bist

10.045,74

ABD, Nusra Cephesi ile işbirliği yapacak mı?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de Nusra Cephesi ile işbirliği iddialarına açıklık getirdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 06:30:47

ABD, Nusra Cephesi ile işbirliği yapacak mı?

Washington yönetimini IŞİD'e karşı El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ni kullanmaya çağıran eski CIA Direktörü Petraeus'un önerisine ABD Dışişleri "Nusra Cephesi ile işbirliğini kesinlikle düşünmüyoruz" yanıtını verdi.
 
Ajanslarda yer alan bilgiye göre; IŞİD'in ortadan kaldırılması için El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi içindeki radikal olmayan savaşçıların kullanılmasını öneren eski CIA Direktörü David Petraeus, görüşlerinin Washinton'da tepkilere neden olmasının ardından CNN televizyonuna açıklama yaptı.

Petraeus, "Her ne koşulda olursa olsun, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ni, Suriye'de IŞİD'e karşı bir organizasyon olarak kullanmayı denememeliyiz. Ancak Nusra içinde yer alan bazı savaşçılar, belki bazı güçler, ideolojik sebeplerden öte şüphesiz fırsatçılar olarak bu örgüte katıldı; bu kişiler Nusra'yı güçlü gördüler, başka bir güvenilir alternatif göremediler" dedi. 

Petraeus, bu noktadaki sorunun, Nusra'dan ayrılmaya istekli olabilecek radikal olmayan bu savaşçıların Suriyeli ılımlı muhaliflere katılarak IŞİD ve Esad güçlerine karşı savaşmalarının mümkün olup olmadığını ifade etti.

"NUSRA CEPHESİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, Petraeus'un açıklamalarına "şaşırdığını" söyledi. 

Toner, "Nusra Cephesi ile işbirliği yapmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Nusra Cephesi yabancı bir terör örgütü" açıklamasında bulundu.

Toner, Petraeus'un, Nusra örgütünün tamamını değil, içindeki sadece bazı güçleri kazanmayı vurguladığı, dolayısıyla bunu "olası" görüp görmediğinin yöneltilmesi üzerine, "Şu anda hayır" yanıtı verdi.

Haber Ara