Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Abbas -Sisi İttifakı ve Kahire toplantısı

Mahmud Abbas ve Sisi, İsrail-Filistin meselesini değerlendirmek üzere Kahire’de buluştu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-28 16:04:27

Abbas -Sisi İttifakı ve Kahire toplantısı

TIMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

Filistin özerk yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, İsrail-Filistin görüşmelerinin yeniden başlatılması yönünde Mısır'ın yeni ‘barış girişimi' ve Fransa'nın planlarını ele almak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bir toplantı gerçekleştirdi.

İkili, Filistin özerk yönetiminin 3 Haziran'da Paris'te gerçekleştirilecek toplantıda birleşik Arap cephesi oluşturulması talebini, İsrail'e 1967 öncesi sınırlara dönmesi çağrısının yapılması ve Filistin devletinin kurulması konularını ele aldı.

3 Haziran'da gerçekleştirilecek toplantıya İsrail ve Filistin özerk yönetimi katılmayacak. Toplantıda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün de aralarında olduğu yirmi ülke temsilcisi yer alacak.

ABBAS'IN LOBİ FAALİYETLERİ

Mahmud Abbas'ın, Paris toplantısı öncesi Filistin'in durumunu değerlendirmek üzere Kahire'de bulunan Arap Birliği diplomatları ile de görüştüğü aktarıldı.
Üst düzey Filistinli bir yetkili, Mısır'ın nezaretinde Mahmud Abbas ve Netanyahu arasında bir görüşme gerçekleştirilmesinin şu anda gündemde olmadığını söyledi.
Aynı yetkili bundan sonra diplomatik alanda atılacak adımların Paris'teki toplantının ardından netleşeceğini belirtti.

İSRAİL ARACI İSTEMİYOR

İsrail tarafı ise Fransa'nın bu girişimini onaylamadıklarını, sorunun ancak Filistin tarafıyla doğrudan gerçekleştirilecek müzakereler ile çözülebileceğini belirtti.

SİSİ'NİN DİPLOMATİK HAMLELERİ

Mısır Devlet Başkanı Sisi, Mayıs ayı başında İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulunmuştu.
Filistin haber ajansı Maan'da yer alan habere göre bir grup İsrailli yetkili geçtiğimiz hafta içinde Kahire'ye giderek Mısır dışişleri ve savunma bakanları ile görüştü. Kahire'ye giden heyetin, Netanyahu ve Sisi arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştığı aktarıldı.

Haber Ara