Dolar

32,5658

Euro

34,9971

Altın

2.448,36

Bist

9.716,77

Dünya ‘Din’ hakkında ne düşünüyor?

Dünya’da Eğilimler başlığı ile yapılan araştırmada 2015 yılında Etiyopyalıların dine en çok önem veren halk olduğu ortaya çıktı. Türkiye ise %56 ile 20. Sırada.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-06 18:08:00

Dünya ‘Din’ hakkında ne düşünüyor?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Pew Araştırma Merkezi tarafından Dünya'da Eğilimler başlığı ile yapılan araştırmada dünyada insanların din hakkında ne hissettikleri ortaya konuldu. Araştırmada sonuç olarak Etiyopyalıların %98'i dini varoluşlarının en önemli parçası olarak gördükleri ortaya çıktı.
Etiyopya'da çoğu Hıristiyan Ortodoks kilisesi mensubu olan grup arasında yapılan anketlerde dinin varoluşlarının önemli bir parçası olduğunu belirlendi.

Etiyopya'yı çoğunluğu Müslüman halktan oluşan Senegal takip etti. Senegallilerin %97'si dinin varoluşlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Endonezya, Pakistan ve Burkina Faso gibi ülkelerde halkın onda dokuzu dinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

Genel Tablo

Araştırmanın geneline bakıldığında din, gelişmekte olan ülkelerdeki insanları hayatında önemli bir yer teşkil ederken, büyük ekonomilere sahip ülkelerin halklarında oranların çok düşük olduğu gözlemlendi. ABD ise bu genellemenin dışında kaldı. Amerikan halkının neredeyse yarısı için dinin hayatın önemli bir parçası olduğu tespit edildi.

Büyük ekonomilere sahip olan ülkelerde, dini değerli addeden insanların oranının %20 civarında ya da daha az olduğu görüldü. Örneğin İngiltere ve Almanya'da insanların beşte biri “din bizim için önemlidir” dedi.

Çin'de ise dinin öneminin %3 gibi bir oranda kalması dikkat çekici oldu.

g1

g2

Evrensel Kapsamda Dinin Geleceği

Demografilerin ve nüfusların küresel bağlamdaki değişimi 2050 yılında dünyanın din algısındaki görünüşün bir hayli farklı olacağını gösteriyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin verilerine göre 2050 yılına gelindiğinde Müslümanların sayısı Hıristiyanların sayısına yaklaşmış olacak. Buna karşın herhangi bir dine mensup olmayan ya da mensubiyet hissetmeyenlerin sayısındaki artışın çok olmayacağı tahmin ediliyor.

 

1. Grafik: Din'i Önemli Gören Ülkeler
2. Grafik: Değişen Dünya'da Değişen Oranlar

Haber Ara