Dolar

32,3068

Euro

35,0599

Altın

2.307,54

Bist

9.079,97

DİTİB: Almanya’daki Türk imamlara casusluk iddiaları doğru değil

Almanya’daki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği, bu konuda 3 vaka tespit edildiğini fakat bri yanlış anlamadan kaynaklandığını söyleyerek 'imamların ajanlık yaptığı iddialarını' yalanladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-13 20:10:36

DİTİB: Almanya’daki Türk imamlara casusluk iddiaları doğru değil

DW Türkçe'nin haberine göre, Almanya'daki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Bekir Alboğa, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın FETÖ'cülerle ilgili bilgi iletilmesi için gönderdiği yazılı talimatın Ditib'e yönelik olmadığını savunarak, “Buna rağmen birkaç imam yanlış davranarak bu talimata uymuştur. Bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz ve bu konuda Diyanet ile de görüştük” diye konuştu. Casusluk iddialarınınsa gerçeği yansıtmadığını söyleyen Alboğa, “1000 imamdan sadece üç imam, bir hata sonucu, iyi bir şey yaptıklarını düşünerek, muhatap olmadıkları bir konuda kendilerini muhatap zannedip bilgi paylaşmışlar” dedi.

DİTİB'in haksız suçlamalarla karşı karşıya kaldığını, böyle bir olayın yaşanmış olmasından üzüntü duyduklarını söyleyen Alboğa, olayın şu şekilde gerçekleştiğini anlattı:

Diyanet İşleri Başkanlığı Dışişleri Dairesi Başkanı, 9. Avrasya İslam Şurası'nda radikalizm ile mücadele ile ilgili bir sunum yapmaya hazırlandığı sırada, bilgi toplamak amacıyla din ataşelerine yazı gönderiyor. Orta Asya'da bildiğiniz üzere FETÖ hareketi çok yaygın olduğu için bu konuda yapacağı sunum için bilgi toplamak istiyor. Ataşelere giden yazı bazı imamlarımızın eline geçiyor. Kendilerini muhatap görmüş iyi bir şey yaptıklarını düşünerek, bilgilendirme amacıyla bulundukları yerlerdeki dershaneler ile oralarda hizmet verenlerin isimlerini bilgi olarak göndermişler.”

ALMANYA: ANKARA'NIN DİTİB ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARTIYOR

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü ise Katolik Haber Ajansı'na (KNA) yaptığı açıklamada Türk devletinin DİTİB üzerindeki siyasi etkisinin son dönemde güçlü bir şekilde arttığı değerlendirmesinde bulunarak, bu nedenle DİTİB'in bir dini dernek olarak özerkliğinin sorgulanır hale geldiğini kaydetti.

FETÖ'NÜN ALMANYA AYAĞINDAN AÇIKLAMA

Fethullah Gülen'in Almanya temsilcisi olarak görülen Diyalog ve Eğitim Vakfı'nın Başkanı Ercan Karakoyun çarşamba günü yaptığı açıklamada Gülencilerin Ankara'dan gelen baskı nedeniyle Ditib cami derneklerinden kitleler halinde ayrılarak diğer derneklere yöneldiklerini belirtmişti.

Karakoyun, KNA'ya verdiği demeçte “Gerçi bizi kapı dışarı etmiyorlar ama Erdoğan taraftarlarının vatan haini suçlamaları ve sürekli saldırıları bizim ayrılmamızı zorunlu hale getiriyor” demişti.

Karakoyun, Almanya'da kendi camilerini kurma fikrinin daha başlangıç aşamasında olduğunu söyleyerek, bunun hayata geçirilmesinin cemaatin şu anki mali sıkıntıları nedeniyle zor olduğunu kaydetti. Karakoyun, eskiden bağışta bulunan pek çok kişinin Ankara'nın aldığı önlemler ve baskıdan korkarak geri çekildiğini söyledi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara