Dolar

32,5516

Euro

34,9584

Altın

2.448,15

Bist

9.716,77

Corona virüsünün kaynağı ve hangi hayvandan bulaşdığı belli oldumu?

Corona virüsünün kaynağı belirlendi mi? Çin menşeli ve 26 ülkeye yayılan korona virüsü tüm dünyayı endişelendiriyor. Tedavi yöntemlerini geliştirmeye çalışırken, hastalığın net kaynağı araştırılmaktadır. Birçok kişi 'Corona virüsü nedir?', 'Corona virüsü nasıl bulaşır?', 'Corona virüsü ölümcül mü?' 'Corona virüsü hangi hayvandan bulaşıyor?' sorularının cevabını arıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-09 11:27:25

Corona virüsünün kaynağı ve hangi hayvandan bulaşdığı belli oldumu?

Corona virüsünün kaynağı belirlendi mi? Çin menşeli ve 26 ülkeye yayılan korona virüsü tüm dünyayı endişelendiriyor. Tedavi yöntemlerini geliştirmeye çalışırken, hastalığın net kaynağı araştırılmaktadır. Birçok kişi "Corona virüsü nedir?", "Corona virüsü nasıl bulaşır?", "Corona virüsü ölümcül mü?"  "Corona virüsü hangi hayvandan bulaşıyor?" sorularının cevabını arıyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, bugün yapılan açıklamada sadece tek bir günde 73 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yetkililer, toplamda 563 kişinin yaşamını yitirdiğini doğrularken, 5 Şubat'ta corona virüs görülen hasta sayısının da 3.694 arttığını belirtti. Virüsün hızla yayılması ve can kayıplarının artması milyonlarca kişiyi tedirgin ediyor. İşte, detaylar…

Corona virüsü nedir?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir. Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda). 

Corona virüsünden korunmak mümkün mü?

ABD'li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

Öksüzen ve hapşıran insanlardan uzak durun.

Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

Hijyen kurallarına dikkat edin.

İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

Corona virüsünün kaynağı belli oldu mu? Corona virüsü hangi hayvandan bulaşıyor?

Çin'in Wuhan kentinde bir balık pazarında ortaya çıktığı iddia edilen corona virüsü konusunda uzmanlar araştırma yapmaya devam ediyor. Hastalığın tedavisinin yanı sına milyonlarca insan bu virüsün kaynağın da kesinleştirilmesini arzu ediyor. Bu konuda yapılan son açıklama ise kaynağın yarasalar olduğunu doğrular nitelikte.

Bilim dergisi Nature tarafından yayınlanan bir makale ise virüs hakkındaki fikirleri bir hayli değiştirdi. Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde üst düzey bir koronavirüs uzmanı olan Zheng-Li Shi tarafından kaleme alındığı iddia edilen makalede koronavirüsün yarasalardan geçen başka bir virüs ile yüzde 96 oranında benzerlik taşıdığını bellirtti. Bugüne kadar yarasa çorbası ve vahşi hayvan pazarlarından satın alınan hayvanlardan insanlara geçtiği varsayılan virüs hakkında en çarpıcı araştırma yayınlanan bu makale ile bir kez daha alevlendi.

Kâr amacı gütmeyen EcoHealth Alliance adlı şirkette hastalıklar üzerine uzman çevrebilimci Peter Daszak tam da bu konu üzerinde çalışıyor. O ve ekibi, yarasaları ve taşıdıkları patojenleri araştırmak için hem Çin'deki hem de dünyanın dört bir yanındaki mağaralara girdiler.Koruyucu bir takım özel ekipmanlar ile mağaraya giren araştırmacılar oldukça ciddi verilere ulaştılar. Peter Daszak, “İnsan nüfusu arttıkça, bu yayılma olaylarının sayısı katlanarak artıyor. Bu durum, insan faaliyetinin doğrudan bir ürünü ” diyor. Duke-Ulusal Singapur Tıp Fakültesi'ndeki bulaşıcı hastalık programına başkanlık eden Linfa Wang da, “Yarasa kaynaklı bir virüs olduğuna yüzde 90 eminim” dedi.

Haber Ara