Dolar

32,5589

Euro

34,9742

Altın

2.448,98

Bist

9.716,77

Cinayetler, şiddet, gözaltı: Myanmar çocuklara uygun bir yer değil

Uluslararası Çocukları Koruma İcra Kurulu Başkanı İnger Ashing, Aljazeera’deki makalesinde Myanmar'ın çocuklar için uygun bir yer olmadığını yazdı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-02 14:42:35

Cinayetler, şiddet, gözaltı: Myanmar çocuklara uygun bir yer değil

13 yaşında küçük bir çocuğun Myanmar kuvvetleri tarafından acımasızca öldürüldüğünü dile getiren Uluslararası Çocukları Koruma İcra Kurulu Başkanı İnger Ashing, “Ürpertici bir şekilde açık: Myanmar artık çocuklar için güvenli bir yer değil.” ifadelerini kullandı.

İnger Ashing'in Aljazeera'deki makalesinin tamamı:

1 Şubat'ta Myanmar'da gerçekleştirilen askeri darbeden bu yana 43 çocuk öldürüldü.

Cumartesi günü, 10 yaşındaki bir çocuk Myanmar, Yangon şehir merkezi yakınında 13 yaşındaki arkadaşıyla oyun oynuyordu.

Yaptıkları şey, dünyadaki çocuklardan farklı değildi. Ancak bu çocuklar, kendilerini korumak isteyen yetişkinlerin neden olduğu bir krizin kurbanı olmak üzereydiler.

Vice News'in tanıklardan aldığı bilgiye göre, silahlı kuvvetler askeri bir kamyona binip havaya ateş etmeye başladığında, çocuklar birbirinin elini tutarak koştu. Çocuklardan biri koşup askerlerden saklanırken diğeri başının arkasından vuruldu ve yere düştü.

Daha sonra, küçük çocuğu arkadaşının cenazesinde, tabutun içini görecek kadar bile uzun olmadığı için biri kaldırmak zorunda kaldı.

Herhangi bir çocuğun arkadaşının kafasından vurulduğunu görmesi düşünülemez. Yine de Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği'ne (AAPP) göre 13 yaşındaki çocuk, Myanmar'ın askeri darbesinin başladığı 1 Şubat'tan bu yana iki ayda öldürülen 43 çocuktan sadece biri.

Ürpertici bir şekilde açık: Myanmar artık çocuklar için güvenli bir yer değil.

Geçtiğimiz birkaç hafta, çocukların kendi evlerinde bile güvende olmadıklarını gösterdi. Myanmar'daki meslektaşlarım bana son 10 gün içinde evlerinde silahlı kuvvetler tarafından vurularak öldürülen 7, 11 ve 12 yaşındaki en az üç küçük çocuk vakasından bahsetti. Geçen hafta altı yaşındaki bir kız çocuğunun vurularak öldürülmesi dünya çapında manşetlere taşındı.

Çocukların bu ölümcül saldırıların hedefi olmaya devam etmesinden dehşete düştüm. Tüm çocukların şiddetten uzak büyüme hakkı vardır. Neredeyse her gün bu kadar çok insanın öldürüldüğü gerçeği, silahlı kuvvetlerin insan yaşamına ve uluslararası hukuka aldırış etmediğini gösteriyor.

Uluslararası Çocukları Koruma Vakfı ve ortakları, zarar gören çocuklara ve ailelerine mümkün olduğunca destek sağlıyor. Personelimiz, şiddete tanık olan çocuklara ön saflarda duygusal destek sağlıyor ve ağır ruh sağlığı ihtiyacı olan çocukları uzmanlara yönlendiriyor.

Ekibimiz, iki ve dört yaşındaki iki kız kardeşin Kayin (Karen) Eyaletindeki köylerine yapılan kundaklama saldırısında öldüğünü gören 12 yaşındaki bir kıza yardım etti. Akıl sağlığı üzerindeki etkisi şiddetli oldu. Diğer çocuklar aile üyelerinin kaybından dolayı acı çekerken, bazıları hala dehşeti anlayamayacak kadar küçük…

Ayrıca çocuklara ve bakıcılara kriz sırasında kendi akıl sağlıklarını en iyi şekilde nasıl yönetebileceklerine dair tavsiyeler sağlayacak mevcut kaynaklar geliştiriyoruz. Güvensizlik ve devam eden COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle, bu işlerin çoğu uzaktan yapılıyor ve birçok çocuk hala umutsuzca ihtiyaç duydukları desteği alamıyor.

Ayrıca, bazı çocukların yaşadığı daha az gözle görülür acıdan da rahatsızız. AAPP'ye göre 20'si çocuk olmak üzere 2608 kişi gözaltında tutuluyor.

Hapishane bir çocuğun kalabileceği bir yer değil ve gözaltında tutulmak, özellikle bu şiddetli baskıların neden olduğu korku, kayıp ve yaralanmalarla zaten mücadele eden küçük çocuklar için son derece travmatik olabilir. Serbest bırakılan çocuklar, gözaltında tutuldukları sırada korktuklarını ve uyuyamadıklarını söylüyorlar. Uluslararası Çocukları Koruma Vakfı, gözaltındaki çocukların yiyeceğe erişim de dahil olmak üzere yeterli tedaviyi görmediklerinden endişe duyuyor.

Dünyadaki her krizde çocuklar masum kurbanlar oluyor. Güvenliklerine her koşulda öncelik verilmeli ve korunmalıdır ve Myanmar'da çocukları korumanın tek yolu insanlara yönelik şiddeti tamamen durdurmaktan geçiyor.

Bu nedenle Uluslararası Çocukları Koruma Vakfı, daha fazla çocuk yaralanmadan veya öldürülmeden önce protestoculara yönelik bu ölümcül saldırıları derhal sona erdirmek için silahlı kuvvetlere yaptığı çağrıyı yeniliyor.

Ancak toplu sözlerimiz yeterli değil. Harekete ihtiyacımız var Uluslararası Çocukları Koruma Vakfı, Myanmar'ın çocuklarını desteklemek için sahada elinden gelen her şeyi yapmaya devam edecek. Ancak dünya liderleri Myanmar'daki insanların hayatlarını ve özgürlüklerini korumak ve daha fazla can kaybının olmamasını sağlamak için acilen bir araya gelmeli.

13 yaşındaki çocuk ve bu krizin diğer genç kurbanları için maalesef çok geç.

Haber Ara