Dolar

32,2342

Euro

34,7685

Altın

2.449,70

Bist

10.218,58

CIA 'Doğruluk serumu' üretti iddiası

Bilgiye ulaşma özgürlüğü kapsamında açılan bir davada ortaya çıkan belgelere göre ABD İstihbarat örgütü CIA, 9/11 saldırılarından sonra terör zanlılarının üstünde denemek amacıyla bir “doğruluk serumu” adında bir malzemenin keşfini yaptı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-15 10:21:11

CIA 'Doğruluk serumu' üretti iddiası

TİMETÜRK ÇEVİRİ

CIA'nin en üst düzey tıbbi yetkilisi olan ve kimliği açıklanmayan bir kişi tarafından yazıldığı belirtilen rapora göre, bu projenin adı “İlaç Tedavisi” olarak belirlendi ancak 2003'te rafa kaldırıldı.

ACIMASIZ SORGULAMA TEKNİKLERİNE ALTERNATİF

CIA doktorları “ilaç temelli sorgulamaların”, CIA'nin uykusuz bırakma, dar alana hapsetme ve suyla işkence gibi 9/11 sonrası uyguladığı acımasız tekniklerine daha yumuşak bir alternatif olup olamayacağını keşfetmişti. Çünkü bu teknikler geniş çapta işkence olarak nitelendi.

Raporda ayrıca ajansın “doğruluk serumu” ile ilgili önceki deneysel girişimlerinde, 1961 yılında yapılan bir deneyin sonuçlarını açıklandı. Buna göre sorgulamalara dayanabilen bireyler muhtemelen değişken zihinsel durumlarla da baş edebilecekti.

Versed olarak nitelendirilen ve türe özgü adıyla midazolam olarak bilinen bir hap, raporda doğruya yönlendirmede tercih edilen ilaç olarak belirtildi.

Ancak yine raporda bu türden ilaçların kullanılmasını yasal engellere çarpabileceği belirtilerek; kanunen hapisteki mahkumlar üzerinde medikal deneyler yapılmasının ve zihni değiştiren ilaçların sorgulamalarda kullanılmasının yasak olduğu aktarıldı.

CIA, Adalet Bakanlığı'na hiçbir zaman bu sorunla ilgili başvurmadı ancak bu projeyi rafa kaldırdı.

Kaynak: Irish Independent

Haber Ara