Dolar

32,5516

Euro

34,9584

Altın

2.448,15

Bist

9.716,77

Chomsky: Biden boş bir kap, kesin prensipleri yok

'Biden boş bir kap ve sağlam ilkeleri olduğunu sanmıyorum” diyen Amerikalı düşünür ve akademisyen Noam Chomsky, 'Demokratlara milyonlarca Amerikalının umduğu değişimi getirme' konusundaki şüphelerini dile getirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-17 10:19:00

Chomsky: Biden boş bir kap, kesin prensipleri yok

Amerikalı düşünür ve akademisyen Noam Chomsky, "Demokratlara milyonlarca Amerikalının umduğu değişimi getirme" konusundaki şüphelerini dile getirdi.

Chomsky, İsrail gazetesi ‘Haaretz' ile yaptığı röportajda "Biden ne yapacak? ... Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell'in elinde ve bu sadece iki şeyi biliyor, Demokratların yapmaya çalıştığı her şeyi engellemek ve de zenginlere istedikleri her şeyi vermek" dedi.

"Biden boş bir kap ve sağlam ilkeleri olduğunu sanmıyorum” diyen Chomsky şunları söyledi:
Partiyi yöneten Demokratik Ulusal Konvansiyon'a karşıydı ve temelde Wall Strip'in bir kanadı ve ilerici bir şey yapmak isterse, aşırı sağ yargıçlara sahip Yüksek Mahkeme onu önlemek için orada.
Biden'in zaferine rağmen, Trump büyük bir zafer kazandı. Bu şaşırtıcı. Seçimlerin çekişme konusu olması bile muazzam bir Cumhuriyet zaferidir. Trump, Amerikan zihniyetini anlayan yetenekli bir politikacıdır.”

Dünyaca ünlü akademisyen Chomsky, Amerika'nın iki yöne gittiğini vurgulayarak, “Özellikle bugün siyahi Floyd'un öldürülmesinden sonra, ırksal baskıya karşı geçmişe kıyasla çok daha fazla hassasiyet var” dedi.

Dış politika cephesinde Chomsky, Biden'in ilericiler tarafından aranan türden köklü bir değişikliği getirmeyeceğine ve Trump'ın çekildiği İran'la nükleer anlaşmaya geri döneceğine, ancak nükleer silahsız bir Orta Doğu'yu teşvik etmeyeceğine olan inancını dile getirerek şunları söyledi:

“ABD güvenilir bir ortak olmasa bile, İran muhtemelen anlaşmaya katılmak konusunda akıllıca olacaktır, ancak yapamayacağı başka bir nokta daha var. Kimse bunu tartışmaya istekli değil. İran'ın nükleer silah sorununun çok basit bir çözümü var: Orta Doğu'da kapsamlı teftişlerle nükleer silahsız bir bölge empoze etmek.Bu teftişlerin, Arap ülkelerinin ve İran'ın nükleerden arındırılmış bölge taleplerine rağmen İsrail söylemiyle çeliştiğini ve bu misyonun kurulmadığını vurguladı, çünkü Amerika İsrail'in nükleer silahlarını teftiş etmek istemediği için Amerika ona karşı veto gücünü kullanıyor. ABD, İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu herkes bildiği halde tanımıyor. Bunun, NPT dışında nükleer silah geliştiren ülkelere askeri veya ekonomik yardımı yasaklayan Amerikan yasalarından da kaynaklanıyor."

Biden, "Obama'nın İsrail ile ilgili politikalarına dönerse, İsrail'i en çok destekleyenlerden biri olurdu ve buna herhangi bir talepte bulunmazdı ve 2015'teki anlaşmanın dondurulması tam bir saçmalıktı, herkes bunu biliyor ve hiçbir etkisi olmadı, aksine yeni yerleşim yerleri inşa edildi" dedi.

Kaynak: Arabi21

Haber Ara