Dolar

32,3579

Euro

34,7335

Altın

2.408,72

Bist

10.045,74

Trump'ın Ortadoğu danışmanı İsrail yanlısı falanjist bir militan: Phares

ABD’de göreve başlar başlamaz tartışmalı kararları ile yine odak haline gelen Trump’ın kabinesi ve kilit noktalardaki isimleri şekilleniyor. Kuşkusuz İslam karşıtı, İsrail yanlısı eski bir Falanjist militan olan Walid Phares bu isimler arasında en dikkat çekici figür.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 14:41:15

Trump'ın Ortadoğu danışmanı İsrail yanlısı falanjist bir militan: Phares

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Trump'un Ortadoğu ve küresel terörle mücadele danışmanı Walid Phares, Sabra ve Şatilla katliamının faili Falanjist hareket ile ilişkileri ile tanınan bir isim.

ABD başkanı Trump'ın Ortadoğu ve küresel terörle mücadele danışmanı ve Amerikan yayın organı FOX News'te yaptığı düzenli yorumlarıyla tanınan Walid Phares, Washington'un “en ateşli yeni muhafazakarları”.

Phares, yaklaşık on yıl Amerika'daki güçlü İsrail lobilerinden biri olan yeni muhafazakar düşünce enstitüsü Demokrasileri Savunma Kuruluşu'nda ( Foundation for the Defense of Democracies) kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı.

Kuruluş'un başkanı ve kurucusu Cliffor May amaçlarını “İsrail'in Kuzey Amerika'daki imajını güçlendirmek ve İsrail-Arap ilişkilerini etkileyen meselelerde kamuoyunun bilincini arttırmak olarak” açıklıyordu.

LÜBNAN İÇ SAVAŞI'NDA MİLİTAN PHARES

Phares'in kariyeri, 1975-1990 yılları arasındaki Lübnan iç savaşında İsrail tarafından silahlandırılıp finanse edilen aşırı sağcı militanların arasında başladı.

1988 yılında General Michel Aoun'un Lübnan cumhurbaşkanı olmasının ardından Phares, Lübnan Cephesi adı ile bilinen ve çok sayıda mezhepçi gruptan oluşan aşırı sağcı militan koalisyona katıldı.

Cephe, Lübnan'daki Müslümanlara ve  Suriye'deki Hafız Esed rejimine verdiği mücadelede General Aoun'u destekledi.

Phares'in bu mücadeledeki rolü hayli büyüktü. Başka bir cephenin siyasi liderlik komitesinin başkan yardımcılığını üstlenmişti. Bu cepheye “Bir Filistinli öldür ve Cennet'e gir” sloganı ile ünlü Cedar Muhafızları militan grubunun lideri Etienne Sakr önderlik ediyordu.

SABRA VE ŞATİLLA KATLİAMI VE FALANJİST HAREKET İLE BAĞLAR

Phares'in Lübnan'daki bir diğer yapılanma olan Falanjist hareketle de bağlantısı bulunmaktaydı.

Filistinlilere karşı uyguladığı acımasız baskılarla bilinen Falanjist hareketin 1948 yılında İsrail devletinin kuruluşunda da  rolü olduğu biliniyor.

İsrail'in  1982 yılında Lübnan'ı işgalinin ardından Lübnan'daki Maruni Hristiyanlar ve onlara bağlı Falanjist Parti, iç savaş sırasında İsrail'in en yakın dostu haline geldi.

Falanjist militanlar 16 Eylül 1982 tarihinde Sabra ve Şatilla mülteci kamplarındaki yüzlerce Filistinliyi katletti.

PHARES: İSLAM KARŞITI, İSRAİL YANLISI MİLİTAN

Walid Phares, Trump'ın “Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesi ve Müslüman Kardeşler hareketinin ‘terörist' yapı olarak adlandırılması” planlarının ardındaki isim.

Amerikan-Arap Ayrımcılık Karşıtı Komitesi 2016 yılı başında Phares'i sık sık İslamofobi'yi destekleyen açıklamalarda bulunduğu gerekçesi ile “savaş suçlusu” olarak tanımladı.

Komite 2016 yılının Mart ayında yaptığı açıklamada “Donald Trump'ın giderek artan Müslüman karşıtı söylemine bakıldığında ‘İslam karşıtı bir propagandacı' olarak tescillenmiş Phares'i dış politika danışmanı adayı olarak göstermesi işlerin daha da korkunç olacağını gösteriyor” demişti.

Haber Ara