Dolar

32,1899

Euro

34,9836

Altın

2.507,98

Bist

10.895,25

Hürmüz Boğazı Isınıyor

ABD Donanması İran’ı, Hürmüz Boğazı’ndaki savaş gemilerinin yakınında füze testi atışları yapmasından dolayı uluslararası deniz hukukunu ihlal etmekle suçladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-30 18:14:51

Hürmüz Boğazı Isınıyor

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

İran deniz kuvvetleri geçtiğimiz hafta içinde ABD savaş ve ticaret gemileri Hürmüz Boğazı'ndan geçerken füze test atışı gerçekleştirdi.

Amerikan ordusu bugün yaptığı açıklamada bu hareketin iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine sebep olacağını açıkladı.
Hürmüz Boğazı, Irak ve Suriye'de bulunan IŞİD'e karşı yürütülen harekatlarda hayati bir öneme haiz. İran geçmişte Basra Körfezi'nin girişinde bulunan Boğaz'ı kapatma tehdidinde bulunmuştu.

ABD de İran'ın Boğaz'da gerçekleştirdiği savaş oyunları ve manevralarından rahatsız olduğunu belirtmişti. Ancak İran, nükleer anlaşmanın ardından burada silah ve füze testleri yapmaya devam etti.

ABD Merkez Kumanda sözcüsü Tuğamiral Kyle Raines yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları'na ait deniz araçlarının, ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Harry Truman uçak gemisi, Bulkeley destroyeri ve Fransız Provence firkateynine 1.370 metre uzaklıktan “çok sayıda hedefsiz füze” attığını söyledi.

Raines “hareketler ziyadesiyle kışkırtıcı. Uluslararası sularda koalisyon gemileri ve ticari gemiler geçerken çok yakından füzelerin atılması hiç güvenli değil. Amatörce olan bu hareket uluslararası deniz hukukuna da aykırı” açıklamasında bulundu.

Aslı thenational'da yer alan makale Melahat Kemal tarafından Timetürk için çevrilmiştir.

İLGİLİ HABERİran'dan ABD gemisine füze saldırısı

Haber Ara