Dolar

32,4126

Euro

34,7374

Altın

2.419,89

Bist

10.045,74

'Batı'da ve Rusya'da, 'Büyük Ermenistan' fikrini destekleyen güçler var'

‘Modern.az’da, 'Batı'da ve Rusya'da 'Büyük Ermenistan' fikrini destekleyen güçler var' başlıklı yayınlanan makalede, “Ermenilerin sözde 'Büyük Ermenistan' projesi XVIII. Yüzyılda ortaya çıktı. İlgili haritalar oluşturuldu. 300 yıldır üzerinde çalışıyorlar. Son 100 yıldır bu fikir hayata geçirildi” deniliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-09 08:02:07

'Batı'da ve Rusya'da, 'Büyük Ermenistan' fikrini destekleyen güçler var'

‘Modern.az'da'Aysel Aslan tarafından kaleme alınan, "Batı'da ve Rusya'da 'Büyük Ermenistan' fikrini destekleyen güçler var" başlıklı makalede, “Ermenilerin sözde "Büyük Ermenistan" projesi XVIII. Yüzyılda ortaya çıktı. İlgili haritalar oluşturuldu. 300 yıldır üzerinde çalışıyorlar. Son 100 yıldır bu fikir hayata geçirildi” deniliyor.

Aysel Aslan'ın ‘Sözde Büyük Ermenistan Projesi'yle ilgili makalesi şöyle:

19. yüzyılın başlarından itibaren Ermeniler, Kafkasya'ya toplu halde yerleştiler. Sözde "Büyük Ermenistan" fikrinin gerçekleştirilmesine yönelik adımlarına, Azerilere yönelik katliamlar ve soykırım eylemleri eşlik etti. Bu kanlı tarih, 20. yüzyıl boyunca kısa aralıklarla tekrarlandı.

Son yıllarda Ermeniler, zaman zaman bir "Büyük Ermenistan" hayalini gündeme getiriyorlar. Ermeni liderliğinin bu hayalinin Güney Kafkasya'nın tamamı için tehdit oluşturmaya devam ettiği zaten biliniyor.

Modern.az'a konuşan Uluslararası İlişkiler Analizi Merkezi'nin Başkanı Farid Shafiyev, Ermenistan resmen Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı toprak talebi ifade ettiğini belirterek, "Türkiye aleyhindeki mesele, Ermeni anayasasının önsözünde bile yer alıyor. Zaman zaman Javakheti'de bazı güçler tarafından gündeme getirilen Gürcistan'a yönelik bölgesel iddialar da var” dedi.

Ermenilerin sözde "Büyük Ermenistan" projesi XVIII.Yüzyılda ortaya çıktı. İlgili haritalar oluşturulmuştur. 300 yıldır üzerinde çalışıyorlar. Son 100 yıldır bu fikir hayata geçirildi. Azerbaycan'ın Erivan Hanlığı'nın 1918 yılında topraklarında Ermenistan'ın kurulması ilk adımlardan biriydi.

Rusya ile birlikte Batı'da bu projeyi destekleyen güçler var. Özellikle Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ne karşı birleşen Müttefikler bu imparatorluğu yıkmayı planladılar. Ermeni projesi bu planın bir parçasıydı. Ancak 1870'lerden beri gündemdeydi ve Berlin Kongresi'nde tartışıldı.
 
Farid Shafiyev, Ermenilerin bu projenin gündeme gelmesinde dini unsuru kullandığını, Hıristiyan devletlerin dikkatini çekmeye çalıştığını belirterek şunları söyledi:
"Bu hayali gündemde tutuyorlar ve destek güçlerinden yardım alıyorlar.
‘Büyük Ermenistan' projesiyle mücadele yollarına gelince, bence bilgi savaşında ilerlemek için daha fazla karşı propaganda, ciddi önlemler almalıyız. Ermenilerin niyetleri ifşa edilmelidir. Azerbaycanlı bilim adamları İngilizce, Fransızca, Rusça ve diğer dilleri konuşmaktadır. Birçok dilde çok sayıda makale yayınladılar. Maalesef siyasetimizde ve tarihimizde duygusal bilimsel yazıya daha fazla yer verilmiştir. Bu nedenle, bu tür makalelerin uluslararası okuyucuda yayınlanması zordur. Bu açıdan duygulardan uzak, ciddi bilimsel önlemler almak gerekir. Ermenistan'ın fikirlerini ortaya çıkarmak için bilim, eğitim, enformasyon alanında karşı propaganda yapmak önemlidir.”

Uluslararası İlişkiler Analizi Merkezi'nin Başkanı Shafiyev, tarih boyunca Batılı ülkeler ve Rusya'nın Güney Kafkasya'yı kontrol etmek, bölgede kaynak elde etmek ve bu tür projeleri hayata geçirmek için mücadele ettiğini söyledi.

Bu açıdan Ermeni milliyetçilerinin "Büyük Ermenistan" projesi amaçlarına hizmet eden bir projedir. Bize ve Türkiye'ye karşı olduğu için hep gündemde tutuyorlar. Resmi olarak desteklemeseler bile, Batı ve Rusya'da gayri resmi olarak destekleyen güçler var. Bu nedenle, sadece bilgi savaşında ona karşı adım atmak etkilidir.

Kaynak: modern.az

Çeviri: Feyza Akyıl
 

Haber Ara