Dolar

32,5721

Euro

34,9915

Altın

2.459,90

Bist

9.891,16

Başkan Pekdaş 3 yılını anlattı

Görevde bulunduğu 3 yıllık hizmet dönemini basın toplantısı ile değerlendiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 2 bin 800 yıllık kent merkezine iz bırakmak için çalıştıklarını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-04 12:27:46

Başkan Pekdaş 3 yılını anlattı
Görevde bulunduğu 3 yıllık hizmet dönemini basın toplantısı ile değerlendiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 2 bin 800 yıllık kent merkezine iz bırakmak için çalıştıklarını söyledi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, görevde bulunduğu 3 yıllık hizmet dönemi için Tarihi Havagazı Fabrikasında basın temsilcileriyle bir araya geldi. Gelecek döneme ilişkin hedeflerinden de bahseden Başkan Pekdaş, "2 bin 800 yıllık kent merkezine izimizi bırakmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

"Kucağımızda bulduğumuz sorunlar vardı"

"Göreve gelir gelmez kucağımızda bulduğumuz sorunlar vardı" diyen Pekdaş, "Bir planlama yapmalıydık. Kaynakların daha verimli kullanılmasını daha nitelikli hizmeti ve insana daha çok yatırım yapmayı gerçekleştirmeliydik. Öncelikle iş barışının sağlanması ve kaliteli hizmet sunumu için de kaliteli hizmet binalarına gereksinim vardı. Bu nedenle yapacaklarımızı bir; belediyenin yapılanması, iki; kentimiz için çalışmalar, üç; hemşehrilerimize yönelik çalışmalar olarak sınıflandırdık" dedi.

"Uçurumları ortadan kaldırdık"

Belediye bünyesindeki şirketlerin durumunu değerlendiren Pekdaş, MERBEL'le ilgili olarak şunları söyledi:

"MERBEL, hizmet alım ihalesiyle belediyenin işlerini yerine getiren bir kamu şirketi. Biz geldiğimizde ihaleyi kaybetmişti. Belediyede kamu işçisi sıfatıyla çalışma ayrıcalığına sahip olan işçilerin durumu kritikti ve kriz oluşturuyordu. Öncelikle sorunu oradan çözmeye başladık. MERBEL'in yine belediyenin iş yapan şirketi olmasını sağladık. Belediyede 10'un üstünde taşeron firma vardı. Bu da iş barışını etkiliyordu ve ücret farklılıklarının da gerçekten arası çok açıktı. Taşeronu hemen kaldıramazdık. Fakat taşeronda çalışanların niteliklerini daha iyi hale getirebilirdik. Müdürlüklerin kendi bünyesinde yaptıkları hizmet alım ihalelerini sonlandırmaya başladık. Şimdi artık Konak Belediyesi'nde bu kadar farklı statüde çalışan yok. Artık tek bir ihale var. Ücretleri dengeli hale getirmek için politika uyguladık. İnsana yakışır ücret politikasını hayata geçirdik, uçurumları ortadan kaldırdık."

Yeni hizmet binası

Yenişehir'de yapılması planlanan yeni hizmet binası hakkında bilgi veren Pekdaş, "Konak Belediyesinin binaları İzmir'deki en kötü en eski hizmet binaları. Bu kadar dağınık yerde hizmet vermenin kaliteyi etkilediğini bildiğimizden hizmet binasının bizim için öncelikli konu olduğunu düşündük. Yer için tartışmalar yaptık. Yenişehir pazar yeri atıl bir yerdi ve önünde kullanılmayan bir benzinlik vardı. 7 bin kusur metrekarelik alanın yeni hizmet binası yeri olmasını hedefledik. Odalar, sendikalar, muhtarlar, dernekler ve o bölgedeki insanlarla toplantı yaparak nasıl bir bina istediklerini sorduk. Bu katılımcı süreç sonunda uygulama projeleri çiziliyor, daha sonra temeli atılacak" ifadelerini kullandı.

"İzimizi bırakmak için çalışıyoruz"

Pekdaş, birçok konuda gerçekleşen projeler hakkında bilgi verdi. Pekdaş, şöyle devam etti:

"İnsanın insana iyi gelmesi felsefesi doğrultusunda tüm faaliyetlerimizi yeniden düzenlemeliydik. Tüm hemşehrilerimizle farklı ilişkiler kurmalı ve kentin enerjisini açığa çıkarmak gibi bir görevimiz vardı. Semt merkezlerini öne çıkarmak istedik. Bürokrasinin ne kadar zaman kaybettirdiğini fark ettim. Azaltabildiğimiz ölçüde bürokrasiyi azaltarak hemşehrilerimize hızlı hizmet sunmak durumundaydık. Online şekilde yazışarak vatandaşları binalar arasında yürümeden ruhsat alabilir hale getirdik. 2 bin 800 yıllık kent merkezine izimizi bırakmak için çalışıyoruz."

"İzmirlinin vergilerinden bile pay alamıyoruz"

Toplantının soru cevap bölümünde konuşan Başkan Pekdaş önemli açıklamalarda da bulundu. Günde 650 tonla çöp toplayarak rekor kırdıklarını belirten Pekdaş, 3 yıl içinde Konaklı vatandaşlardan 19 milyon 100 bin liralık emlak vergisi topladıklarını söyledi. Bu parayı kültür, tabiat varlıklarının korunması için yatırım izleme birimine aktardıklarını kaydeden Pekdaş, "2 milyon 750 bin para almışız. Projelerimiz beklemesine rağmen aldığımız para bu. 30 ilçenin emlak vergilerinden buraya para aktarılıyor. Biz devletten daha çok katkı almamız gerekirken İzmirlinin vergilerinden bile pay alamıyoruz" dedi.

"İyi ki denetliyorlar"

Kentin bakımsız, metruk bir görüntüsü olduğunu ve bunların düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Pekdaş, "150 yıllık belediyeyle yönetilen bir yer araç tarihi nedir? 30 yıldır artan araç sayısını kentin başlıca sorunu haline getiriyoruz. Her gün milyonlarca insan Konak'a geliyor, binlerce araç Konak'tan geçiyor bu bir zenginlik fakat biz 380 bin nüfusa göre pay alıyoruz. 3 yıldır görevdeyiz, 3 Sayıştay denetimi geçirdik. İlk defa olarak Maliye Bakanlığı denetiminden de geçtik. Alnımızın akıyla hepsinden çıktık. İyi ki denetliyorlar" diye konuştu.

"100 bin kişilik statlar gerekli"

Kent merkezindeki statların var olmasının doğru olduğunu düşündüğünü ifade eden Pekdaş, "Kent merkezlerine yapılan statlar kendini semtten soyutlamamalıdır. Ama bu kente 15 bin kişilik statlar değil 100 bin kişilik statlar gereklidir. Hedefleri büyük tutmak gerekir" açıklamasında bulundu.

"İzmir'de yüzde 70'in üzerinde Türkiye'de yüzde 58"

Pekdaş, 16 Nisan'daki referanduma ilişkin de şunları söyledi:

"Bu sistemin geçmemesinden yanayım. Elimden geldiğince, gücüm yettiğince anlatmaya çalışıyorum. Umuyorum 'hayır' en yüksek şekilde çıkacak. Ben iyimserim sanıyordum ama 'hayır' önde. İzmir'de yüzde 70'in üzerinde Türkiye'de yüzde 58 gibi bir oran bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Haber Ara