Dolar

32,5816

Euro

35,0157

Altın

2.461,25

Bist

9.906,49

Bakan Şimşek '2023' hedefini açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'İslami esaslara' göre ticaret yapan bankaların ve diğer müesseselerin küresel ekonomi içerisindeki paylarının 2023'e kadar artacağını iddia etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-16 09:07:19

Bakan Şimşek '2023' hedefini açıkladı

Ajansların haberine göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Konya'da Ticaret Odası, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından Dedeman Otel'de ikincisi düzenlenen "Uluslararası İslam Ticaret Hukuku, Günümüzdeki Meseleler" kongresine katıldı.

SURİYELİLERE TEPKİ

Konuşmasında insani ve İslami değerlerin önemine değinen Şimşek, seçim çalışmalarını yürüttüğü Gaziantep'te kenar ve fakir bir mahallede bir gençle yaptığı sohbetinde, gencin, Suriyeliler nedeniyle ev kiralarının arttığını, işsizliğin çoğaldığını, bundan dolayı AKP'ye oy vermeyeceğini ve onların kentten gönderilmesini talep ettiğini anlattı.

Şimşek, ''Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız bir insani vazifedir. Çünkü bu insanlar hayatlarını kurtarmak için geldiler ve büyük oranda çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşuyor. Bu insanlar bizim kardeşimiz. 100 yıl önce batı bu coğrafyada büyük bir oyunu sergiledi. O günkü Osmanlı toprakları suni çizgilerle parçalandı. Şimdi 200 yıl sonra aynı oyunun yeni sahneleri oynanıyor. Bu defa daha ufak parçalara bölünme ve kanlı bir süreç. Aynı çerçevede bakarsak batıda ne oluyor? Batıda ise İkinci Dünya Savasında birbirlerinden milyonlarca kişiyi katleden bir savaşın sonucunda batı sınırları kaldırıyor. Avrupa'da bugün bir ekonomik birlik değil, tamamen bir Avrupa imparatorluğu çerçevesinde birleşiyor. Bir sınır ve kapı yok'' diye konuştu.

Türkiye'nin Suriyelilere bakış acısının insanı bir bakış acısı olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bizim bugün Suriyelilere harcadığımız para 8 milyar dolardır. Bu rakam çok görünebilir. Ama insanı değerler olsa bu tartışma koşunu olmazdı'' dedi.

İSLAMİ ESASLARLA TİCARETİN PAYI ARTACAK

"İslami esaslara" göre ticaret yapan bankaların ve diğer müesseselerin küresel ekonomi içerisinde küçük bir paya sahip olduğunu söyleyen Şişmek, şöyle konuştu:

''Önümüzdeki dönemde onların paylarının aratacağını düşünüyorum. Bu sene 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğü sahipler. Geleneksel bankacılık sistemi büyük sıkını ile karşı karşıyalar. Kar zarar ortaklığı bugünkü küresel finans sisteminin bazı sorunlarını törpüleyen bir sistem. Kırılganlığı, büyük iniş çıkışları, sınırlayacak sistem. Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 5 civarında. 10 yıl önce 2.4 civarındaydı. 2023 yılında yüzde 20'leri bulacağını düşünüyorum.''

Haber Ara