Dolar

32,5960

Euro

35,0094

Altın

2.450,72

Bist

9.785,39

Az su içmenin zararları nelerdir? Ne kadar su içmek gerekir?

İnsan vücudunun yarısında fazlası sudan oluşmaktadır. Peki bu kadar büyük bir orana sahip olan suyu günlük hayatımızda ne kadar tüketmeliyiz? Az su içmenin zararları nelerdir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-09 22:35:14

Az su içmenin zararları nelerdir? Ne kadar su içmek gerekir?

Sağlıklı bir insan vücudunda ki suyun yaklaşık 1,5 litresini idrar yoluyla, 1 litresini terleme vb yollar ile toplamda 2,5 litre kaybeder. Tabi bu kaybedilen su miktarı kişinin fiziksel aktivitesine göre değişkenlik gösterebilir. Uzmanlarca hesap edilen ortalam değer vücuttan kabedilen su miktarı 2,5 litredir. 

Sağlıklı yaşamı devam ettirebilmek için kişi kaybettiği su miktarını tekrar yerine koyması gerekir. Aksi halde istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimali kaçınılmaz olur. 

Vüzutta su eksilince ne olur?

Uzmanlar, vücutta sıvı eksikliği artınca ilk önce tansiyonun düşeceğini ve hipotansiyon oluşacağını ifade ediyor. Daha ileri evrede sinirlilik artar ve şuur kaybına kadar ilerler. Suyun eksikliğiyle orantılı olarak yaşam konforu bozulur.

Böbrek taşı ve su eksikliği arasında ki ilişki!

Su eksikliği uzun süre ve şiddetli devam ederse konfor bozucu etkilerin yanında sağlığı tehlikeye atacak etkilere neden olur. Az su içmek ve vücudun uzun süreler susuz kalması böbrek taşı oluşum riskini en çok etkileyen faktörlerin başındadır. Böbrek taşı oluşumuyla yetersiz sıvı tüketimi çok yakın ilişki içindedir. Özellikle böbrek taşlarının en yaygın görülen formu olan kalsiyum okzalat taşları Türkiye'de çok fazladır.

Ne kadar su tüketmeliyiz?

Kaybedilen sıvının yüzde 20'ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Kalan 2 litreyi de su içtiğimizde yerine koymuş oluruz. Kişilerin günlük tüketmesi gereken su miktarı yaptığı aktiviteye ve ne kadar terlediğine göre değişir. Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir.

Dikkat çay ve kahve suyun yerini tutmaz!

Çay, kahve, kola, meyve suyu gibi içecekler suyun yerini tutmayacaktır. Daha kötüsü bu içecekler su içme isteğimizi azaltacağı için vücudun istediği miktarda su girişini engelleyeceklerdir. Susama hissinin olmaması vücudun suya ihiyacı olmadığı anlamına gelmez.

 

Haber Ara