Dolar

32,2510

Euro

34,7853

Altın

2.401,08

Bist

10.198,06

'Atatürk'ün Libya'da ne işi vardı?'

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, Libya'ya asker gönderme tartışmalarına 'Ne işimiz var orada?' diyerek tepki gösteren Kılıçdaroğlu'na Mustafa Kemal Atatürk'ün Libya'daki mücadelesini ve Libya'nın bağımsızlığına verdiği desteği hatırlattı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-18 10:08:56

'Atatürk'ün Libya'da ne işi vardı?'

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, dün (17 Aralık), Hürriyet'ten Hande Fırat'a verdiği röportajında Libya'ya asker gönderme ihtimali için “Ne işimiz var Libya'da? Suriye batağında ne işimiz vardı? Siyasi iktidarın Suriye batağında yaşananlardan ders alması lazım" demişti.

O cevaba, yine aynı gazeteden Abdulkadir Selvi, bugün tepki gösterdi ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Libya cephesindeki varlığını hatırlattı.

İşte yazının ilgili bölümü:

AFRİN OPERASYONUNDA DA AYNI ŞEYİ SÖYLEMİŞTİ

"Türkiye'nin yurtdışına asker göndermesi ya da sınırlarımız dışında bir askeri operasyon gündeme geldiğinde ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bakıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Libya'ya asker gönderebiliriz” deyince, Kılıçdaroğlu'nun ne diyeceğini merak etmiştim. Hande Fırat'la söyleşisinde “Ne işimiz var bizim Libya'da?” dedi. Kılıçdaroğlu Afrin operasyonuna da karşı çıkmıştı. El Bab'da uluslararası uzlaşma olduğunu ama Afrin'de hava desteği sağlanmadan yapılacak bir operasyonun doğru olmadığını savunmuştu. Erdoğan'a “Önce seni kefenle karşılayan arkadaşlarını gönder” diye seslenmişti. Ama Afrin, Kılıçdaroğlu'nun korktuğu gibi olmadı.

BARIŞ PINARI'NDA DA 'NE İŞİMİZ VAR ORADA?' DEMİŞTİ

CHP Lideri, Barış Pınarı harekâtına “İçimiz yana yana tezkereye ‘Evet' diyoruz” diye destek vermiş, ancak “Barış içinde yaşamak varken neden oralara gidiyoruz? Hangi gerekçe ile gidiyoruz? Yazık günah değil mi bu memlekete” diye ikircikli bir tavır göstermişti.

LİBYA'NIN ATATÜRK İÇİN ÖZEL BİR YERİ VAR

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olarak Atatürk'ün koltuğunda oturduğunu hatırlatmaktan onur duyar. Hakikaten de onur duyulacak bir görevdir. Söz konusu Libya'ya asker gönderme olunca, Atatürk'ün dünyasında Libya'nın özel bir yeri olduğunu hatırlatmak istedim.

ÖNCE SUBAY, SONRA DA KILIK DEĞİŞTİRİP GAZETECİ OLARAK LİBYA'YA GİRMİŞTİ

Atatürk, Libya'nın bağımsızlık mücadelesine aktif olarak destek vermişti. Önce subay olarak gittiği Libya'ya ikinci kez gazeteci kimliğiyle gizlice sızmıştı. Kasr-ı Harun'u savunurken yüzüne gelen kireçli taş parçası yüzünden az kalsın bir gözünü kaybediyordu. Atatürk, Libya'yı gözü pahasına savundu.

5df93a950f254425902e264d

Türkiye'nin Libya'da ne işi var?” diyen Kılıçdaroğlu'na “Peki Atatürk'ün Libya'da ne işi vardı?” diye sormak isterdim. Hem de Atatürk'ün Libya'da yerel giysiler içinde çektirdiği fotoğraf eşliğinde..."

MUSTAFA KEMAL PAŞA LİBYA CEPHESİNDE

Mustafa Kemal Atatürk'ün Libya'da yerel milisleri işgalcilere karşı örgütlemek için bulunduğu ve buraya ikinci kez gazeteci kılığında gittiği biliniyor. İkinci gidişinde İtalyanların bombardımanı sırasında sol gözü zarar gören Mustafa Kemal'in Libya cephesinde birçok fotoğrafı bulunuyor. Gazi'nin o yıllardaki kiyafetleri yerel halka ve askerlere yakın giyimi dikkat çekiyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Libya cephesinden fotoğrafları:

5_82

1_274

2_265

3_184

Untitled-2_50
Mustafa Kemal ve İsmet Paşa

BARIŞ PINARI HAREKATI'NDA GÜNDEME GELMİŞTİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün Libya cephesinde, yerel kıyafetlerle bulunduğu bir fotoğrafı Barış Pınarı Harekatı'nda gündeme gelmişti. Özgür Suriye Ordusu mensuplarının yeni oluşumu olan Suriye Milli Ordusu'nda bir komutan, harekat noktasında çalışırken hemen arkasındaki duvarda Mustafa Kemal Atatürk'ün bu fotoğrafını asmıştı. Olay sonrasında komutan da fotoğraf da basında geniş yer bulmuştu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1313650_2

(Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1321388_2_1

Haber Ara