Dolar

32,5458

Euro

34,9088

Altın

2.444,35

Bist

9.716,77

Arakan’daki Osmanlı hatırası!

İngilizler, esir aldıkları Osmanlı askerlerini Myanmar’a götürdü. Myanmar’daki Osmanlı şehitliği Thayet Myo kasabasında…

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-01 17:19:41

Arakan’daki Osmanlı hatırası!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik baskı ve katliam politikası tüm hızıyla sürerken, arşivlerden çıkan bir yazı, bölgedeki Osmanlı hatırasını ortaya çıkardı. Yedikıta Dergisi'nin Ağustos 2015 tarihli sayısında sosyolog Ekrem Saltık'ın “Arakan'ın gözyaşları” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verildi:

BURMA'DAKİ ŞEHİTLERİMİZDEN HABERDAR MIYIZ?

İngilizler Hindistan'a “ticaret” maskesi ile sömürmek için 1600'lü yıllarda girdikleri gibi, Burma'ya da 1825'te askerî müdahale ile girdiler. 1885'te Burma'nın tamamı artık İngilizlerin kontrolündeydi. Bu durum İkinci Dünya Savaşı'na kadar sürdü. Bu arada bölgede en çok sıkıntıyı, gerek göç gerekse ölümle yüzleşen Müslümanlar çekmişti. İngilizler, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı'ya karşı savaştıkları Irak Cephesi'nde esir aldıkları Osmanlı askerlerini ve sivil esirleri Hindistan ve Burma'daki esir kamplarına götürmüştü.

osmanli-esirleri

Bu bölgede 11 ayrı kampta 25-30 bin esirimiz vardı. Bunlardan 12 bin kadarı da Burma'daydı. Savaştan sonra, hayatta kalabilenlerin sadece bir kısmı vatanlarına dönebildi. Esirlerimiz burada genellikle demiryolu, köprü ve yol inşaatlarında kullanıldı. Bir kısmı ağır çalışma şartlarına dayanamadı, bir kısmı hastalıklara yenik düştü, çalışmak istemeyenlere zaten hayat hakkı tanınmadı. Kamplarda vefat edenler yakınlardaki boş sahalara defnedildiler. Yol yapımları sırasında düşüp bir daha kalkamayanlar da en yakın Müslüman mezarlıklarına. Myanmar'da bugün ayakta kalabilmiş tek şehitliğimiz, Thayet Myo kasabasında bulunuyor. Buradaki şehitlikte 1500 kadar vatan evladı yüz yıldır sessiz sadasız Fatiha bekliyorlar. Başlarında da sivil esirlerden Basra Valisi Mustafa Subhi Paşa var.

burma 2

“ONLARI ÇOK SEVMİŞTİK”

Myanmar'ın yerlilerinden Hacı Settar Dede'nin, kendisiyle yapılan bir röportajda esirlerimiz hakkında söyledikleri yürek burkan cinsten: “Burada 6 yıl kaldılar. Yaklaşık 2 bin 500 kadardılar. Kırmızı renkli, siyah püsküllü fes giyiyorlardı. İngilizler kamptan ayrılmalarına ve yerlilerle münasebet kurmalarına izin vermiyorlardı… Çok cana yakın insanlardı ve çocukları çok seviyorlardı. Yanlarına gidebilen çocuklara hediyeler verirlerdi. Bana da bir tane altın para verdilerdi, sonradan kaybettim. Onları çok sevmiştik. Evet, onlar bir Osmanlı idi…

Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Emine Erdoğan Myanmar temaslarını sürdürürken şehitliğe uğramıştı (2012)

davut

Haber Ara