Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Fransa nereye gidiyor? Yüzlerce çocuk kodese tıkıldı

Fransa'da olaylarda polisin gözaltına aldığı insanların yaşlarının küçük olması dikkat çekti.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-07-07 10:14:08

Fransa nereye gidiyor? Yüzlerce çocuk kodese tıkıldı

Fransız emniyetinin ülkedeki protestolara müdahalesini ve ülkedeki genel durumu değerlendiren Birgün gazetesi yazarı Ceyda Karan, Fransız sağının baskısına da dikkat çekti.

13 YAŞINDA GÖZALTINA ALINANLAR BİLE VAR

Fransa dendi mi akla ‘eşitlik ve adalet' mefhumları gelir. Macron bunu özel polis güçleri ve zırhlı araçlarla tesise soyundu. 40 binden fazla polis ve jandarmanın pek faydası olduğu söylenemez. ‘Mağripli' (Cezayirli ve Maltalı-Ermeni bir ailenin çocuğu) İçişleri Bakanı Gerard Darmanin'e göre gözaltına alınan 4 binden fazla gencin 1200'ü reşit değil. 13 yaşındakiler bile var.

Böylelikle sosyo-ekonomik analize gerek kalmadı! Eşiyle Elton John'un konserini ihmal etmese bile AB zirvesini yarıda kesmek zorunda kalan Macron, sorumluları derhal tespit etti: Çocuklarını sahipsiz koyan ebeveynler ile sosyal medya ağları.

"AİLELERE MADDİ YAPTIRIM"

Seleflerinden Sarkozy ‘okuldan kaçıp şiddete karışan' çocukların ailelerine sosyal yardımları kesivermişti. Macron da "İlk suçta ailelere hızla maddi yaptırım uygulama yolunu bulmamız gerekiyor" diyerek ekledi: “Ceplerine dokunmak lazım, ancak bundan anlarlar." Macron, çocukları olumsuz etkileyen Snapchat, TikTok gibi sosyal medya ağlarına da sopa gösterdi. Yetkililerle toplantısında, “İşler çığırından çıktığında sosyal medya ağlarına erişimi kesebilecek konumda olmalıyız” buyurdu. Avrupa'nın ‘ifade özgürlüğü' zaten ‘el fatihalık'. Haziran başında Senato, ‘terör ve organize suç' gibi gerekçelerle insanların dijital hareketlerini gözaltında tutacak yasayı onaylamıştı.

SAĞ İÇİN FIRSAT

Fransa; Almanya gibi ülkelerin aksine eski sömürgeleri ‘Frankofonluk' üzerinden dil birliğiyle entegre etmiş ülke. Ancak 21'inci yüzyılda neoliberal savaşların parçası olarak insan kaçakçılığı ve ekonomik göçün hedefi olmaktan tümüyle kaçamadı. Paris'in siyasi elitleri ABD'nin Suriye'deki rejim değişikliği projesindeki ortaklık ile Libya'yı parçalayan ‘insani müdahalecilikteki' öncülüğün bedelini daha çok komşu İtalya ve İspanya'ya boca etse bile… Fransızlar en başta radikal İslamcı terör dalgasının hedefi oldu. 2013'te 130 kişinin öldüğü Paris'teki Bataclan ve 2016'da Nice'teki terör saldırıları akıllarda. Cumhuriyetçilik ve laiklik tartışmalarını iyice körükleyen bu ortamda Nahel isyanı işin tuzu biberi oldu.

POLİS SENDİKASI: ÜLKE İÇ SAVAŞTA

Fransız sağı, Macron hükümetini yetersizlikle suçlayıp göç politikasını sorumlu tutuyor. Polis sendikası, ülkenin ‘iç savaşta olduğu' tespitiyle hükümete ‘artık yeter' diyen bildirisiyle adeta başkaldırmakta. Kibirle bakılan sömürgecilik tarihi, ucuz emek deposu göçmenlerin uğradığı ayrımcılık, kamu hizmetlerindeki gerileme ve neoliberalizmin körüklediği yoksulluk mu dediniz? Acımasız polis birimlerinin liderlik eksikliğiyle sadakatini sorguladığı bir ortamda Macron için Avrupa'da ABD eliyle pişirilen aşırı sağın şimdiden sosu olmaya aday denebilir.

Haber Ara