Dolar

32,5532

Euro

34,8645

Altın

2.427,81

Bist

9.722,09

Anadolu'nun futbola açılan kapısı Trabzonspor

Bordo-Mavi renklere sahip Karadeniz Fırtınası, 2 Ağustos 1967 günü resmi olarak kuruldu. Kentte yaşayan yabancı ülke temsilcilerinin ve gayrimüslim tebaanın önderliğinde başlayan spor faaliyetleri kısa bir süre sonra Türk gençlerinin de ilgisini çekmeye başladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-28 21:08:25

Anadolu'nun futbola açılan kapısı Trabzonspor

Türk futbol tarihine "Anadolu takımı" olarak giren ve gerek yurt içi gerekse uluslararası alanda başarılara imza atan Trabzonspor büyük bir gayret ve ortak mücadele sonucu Türk futbol tarihinde kurumsallaşırken altyapısında ve yönetim anlayışında yaptığı değişikliklerle de kendisindin söz ettirmeye devam ediyor.

Trabzonspor'un kuruluş ve ilerleyiş hikayisi isi şu şekilde:

Bordo-Mavi renklere sahip Karadeniz Fırtınası, 2 Ağustos 1967 günü resmi olarak kuruldu.
Kentte yaşayan yabancı ülke temsilcilerinin ve gayrimüslim tebaanın önderliğinde başlayan spor faaliyetleri kısa bir süre sonra Türk gençlerinin de ilgisini çekmeye başlamıştır. 1911'de kurulan İdmanyurdu, savaş nedeniyle pek uzun ömürlü olamasa da Trabzon'da Türklerin kurduğu ilk spor kulübü olarak tarihteki yerini aldı.

Ve 1967 yılında birikimli kuruluş

Trabzon'un ileri gelen ailelerine mensup Türk gençleri, 1920'li yılların başında kentin sportif ve kültürel hayatına uzun yıllar damgasını vuracak İdmanocağı, İdmangücü ve Necmiati gibi kulüpleri kurdular. Trabzonspor 1967 yılında dünyaya geldiğinde, aslında yarım asırlık bir sportif, kültürel ve kurumsal bir mirası devralmış oldu.


Avni Aker'in ağzından

Trabzonspor'un resmi sitesindeki değerlendirmeye göre, Trabzon'un unutulmaz spor önderlerinden Hüseyin Avni Aker, Cumhuriyet'in ilk yıllarında İstikbal gazetesinde şu satırları kaleme alacaktı: “Trabzon şehri spor ibtilası geçiriyor. İstanbul'da dans ibtilası, Ankara'da ud, Trabzon'da futbol… Bunlar birer hastalık gibi yakaladıkları adamın yakasını bırakmıyorlar. Trabzon'da mahalle aralarında, ta Kavak Meydanı'na kadar ne kadar meydan, cami havlisi, bahçe varsa birkaç çocuk toplanmış! – Gol gol diye bağırıyor. Hele şu hafta tatilinin işsiz bir sürü halkının Kavak meydanına doğru toplanması bu ibtilayı azdırdı. Şimdi herkeste bir spor heyecanı var.”

Kulüp sayısı artınca

50'li yıllara gelindiğinde ise futbol ‘iptilası' kenti öylesine kasıp kavuruyordu ki mahalli ligdeki kulüp sayısı bir ara 20'yi aşınca maçlar iki kümeli olarak yeniden organize edilmişti. İdmanocağı ve İdmangücü Trabzon futbolunda başa güreşen iki kulüptü. Kent futboluna bu iki kulübün arasındaki ateşli rekabet damga vuracaktı.

Şehir takımlarının kuruluşu

1960'ların ilk yarısında Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak'ın öncülüğünde profesyonel ikinci ve üçüncü ligler kurulmuştu. Tüm yurtta bu liglerde mücadele edecek profesyonel şehir takımlarının kurulması öngörülüyordu. Kentin maddi, manevi ve sportif tüm imkânlarının profesyonel bir spor kulübüne seferber edilebilmesi için o kentteki amatör kulüplerin birleşmesi gerekiyordu. Trabzon elbette ki bu seferberliğin dışında kalamazdı.

İkinci lig mücadelesi

21 Haziran 1966 tarihinde, Martıspor ve Yıldızspor'la birleşen İdmanocağı ile kendi isim ve renklerini muhafaza ederek profesyonel bir kulüp namı ile önce Türkiye 2. Ligi'ne alındı; ancak resmi yazışmalar ve tebliğde yaşanan sorunlar nedeni ile İdmanocağı'nın İkinci Lig'de oynamasına izin verilmedi. 20 Temmuz 1966'da bu kez İdmangücü, Karadenizgücü, Martıspor ve Yolspor'un katılmasıyla kırmızı-beyaz renkler altında Trabzonspor'u kurdu ve 1966-67 sezonunda İkinci Lig'de mücadele etmeye başladı... Nihayet 2 Ağustos 1967 günü, geceli gündüzlü yapılan toplantılardan müsbet bir netice çıkacak ve her iki kulüp birleşmeyi kabul edecekti. Bordo-Mavi renkler altında, İdmanocağı, İdmangücü, Karadenizgücü ve Martıspor'un birleşmesi ile kurulan Trabzonspor Kulübü, 1967-68 sezonu itibarıyla İkinci Lig'e “merhaba” dedi.

Kupa Beyi tanımlaması

Trabzonspor, Birinci Lig'e çıktığı ilk sene Hayatspor dergisi tarafından Kıbrıs'ta düzenlenen Barış Kupası'nı almıştı. Bu, kupalarla dolup taşacak on yılın başlangıcıydı. 1975-76 sezonu sonunda şampiyonluk ipini göğüsleyen Bordo-Mavililer, şampiyonluğu ilk defa İstanbul dışına taşıyarak Türk futbolunda yerleşik her ne varsa altüst etmiş ve bir devrime imza atmıştı. Bordo-Mavili ekip aynı sene Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kupalarını da almayı başardı. Spor basınının “Kupa Beyi” olarak anmaya başladığı Trabzonspor, kamuoyunda büyük bir saygınlık kazanmıştı.

Şampiyonluklar

Karadeniz Fırtınası, 1975-1985 yılları arasında toplamda 6 lig şampiyonluğu, 6 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 3 Türkiye Kupası ve 3 Başbakanlık Kupası'nı müzesine götürmeyi başardı. 1980'li yılların ortalarından itibaren gerek kulüp içinde gerek Türk futbolunda yaşanan gelişmeler Bordo-Mavililer'i şampiyonluktan 2010-11 yılına kadar alıkoydu belki; ama Trabzonspor zirveye oynamaktan asla vazgeçmedi. Müzesindeki Türkiye Kupası sayısını 8'e; Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı 7'ye; Başbakanlık Kupası'nı 5'e çıkarmasını bildi.

Avrupa kupalarına açılım

Tarihinde ilk defa 2009-2010 sezonunda TFF Süper Kupa'yı kazanmanın onurunu yaşadı. 15 Eylül 1976 günü Akranes galibiyeti ile başlayan Avrupa serüveninde Liverpool, Aston Villa, Inter, Barcelona ve Olimpik Lyon gibi unutulmaz zaferlere imza attı.

Haber Ara