Dolar

32,5766

Euro

35,0001

Altın

2.459,65

Bist

9.897,85

Amerikan Politico: Pentagon, Türkiye'ye destek konusunda direniyor

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin, İdlib'de yaşanan saldırılarından ardından Türkiye'ye destek için ek askeri ekipman gönderilmesi için için baskı yaptığı, ancak Pentagon'un bu talebe direndiği ileri sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-29 12:15:41

Amerikan Politico: Pentagon, Türkiye'ye destek konusunda direniyor

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ile ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) arasında,  Türkiye'ye İdlib'de destek vermek için ek askeri ekipman gönderme konusunda fikir ayrılığı yaşanıyor.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin İdlib'de yaşanan saldırılarından ardından Türkiye'ye destek için ek askeri ekipman gönderilmesi için için baskı yaptığı ancak Pentagon'un bu talebe direndiği ileri sürüldü.

Amerikan Politico sitesinin konuya ilişkin dört yetkiliye dayandırdığı haberine göre, James Jeffrey ile ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'ye İdlib'de destek vermek için ek askeri ekipman gönderme konusunda fikir ayrılığı yaşıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Jeffrey'nin Pentagon'a, Türkiye'nin Suriye ordusunun saldırılarını püskürtebilmesi için Patriot hava savunma sistemi bataryaları göndermesi için baskı yaptığını" aktardı.

Habere göre Pentagon, bu hamlenin "global sonuçlarından" endişe duyuyor.

Politico, "İçeride yaşanan fikir ayrılığı, ABD'nin uzun süredir devam eden, çok taraflı savaşın üstesinden gelmekte ne kadar zorlandığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri, Genelkurmay ve Pentagon'daki üst düzey yöneticilerin Jeffrey'nin talebine "direndiğini" aktardı.

Savunma yetkililerinin bu talebin yerine getirilmesinin kötü bir örnek teşkil edeceğini ve Suriye ile Rusya'nın planlarını değiştirmeyeceğini düşünüdüğü belirtildi.

Daha önce Türkiye'nin, Jeffrey'den İdlib'deki durum için Patriot hava savunma sistemi talep ettiği belirtilmişti.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin ABD'den Patriot istediğini doğrulamıştı.

Gazetecilere açıklamada bulunun bir üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de dün, "NATO müttefiki ve büyük bir askeri ticaret ortağı olarak Türklerle çeşitli istihbarat paylaşımı ve ekipman ilişkimiz var. Onlara acil olarak yardımcı olmak için neler yapabileceğimize bakıyoruz" diye konuştu.

“ABD, YARDIM İÇİN ARAYIŞTA”

Öte yandan Reuters'ın aktardığına göre, üst düzey bir ABD'li yetkili, Türkiye'ye Suriye'nin İdlib bölgesinde ‘acil olarak' bilgi paylaşımı ve ekipman yardımı yapmak için arayışta olduklarını söyledi.

Söz konusu yetkili, ekipman ve bilgi paylaşımı ile Türkiye'ye yardımcı olmak istediklerini belirtti ve ekledi:

"Türklere destek için arayıştayız. Ancak tekrar belirteyim ki, bu, ABD birliklerinin askeri hareketlerini kapsamayacaktır. NATO üyesi ve büyük yabancı askeri satış ortağımız olarak, Türklerle çeşitli bilgi paylaşımı ve ekipman ilişkilerimiz var. Onlara hemen yardım etmek için acil olarak ne yapabiliriz, bakıyoruz."

 

Haber Ara