Dolar

32,2851

Euro

34,7454

Altın

2.395,81

Bist

10.247,75

Amerikalılara saldıran Afgan şüpheliye 'Terörist güdülenme' kararı

Hollanda'da 2 ABD'liyi bıçaklayan Afgan bir mültecinin davasında terörist olması hakkındaki delil cümlesi “İslam’ın Hollanda’da aşağılandığına inandığı” şeklinde kullanıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-04 09:26:34

Amerikalılara saldıran Afgan şüpheliye 'Terörist güdülenme' kararı

AP'nin 3 Eylül tarihli haberine göre, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da iki Amerikalı'yı bıçakla yaralayan Afgan bir mültecinin “İslam'ın Hollanda'da aşağılandığına inandığı” Hollandalı bir savcı tarafından dile getirildi. Yargıç, saldırının arkasında neden “terörist yönlendirinin” olduğunu düşündüklerini bu şekilde açıkladı.

19 YAŞINDAKİ SALDIRI ŞÜPHELİSİ AFGAN BİR GENÇ

19 yaşındaki şüpheli ise uluslararası bir trenle Amsterdam Merkez İstasyonu'na ulaştıktan sonra 38 yaşındaki turistleri Cuma günü sebepsiz yere bıçaklamakla suçlanıyor. Amerikalı iki adamın milliyetlerinden dolayı saldırıya uğramadığı şüpheli saldırganın ise bundan haberdar olmadığı ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada şüphelinin öfkesinin olayın geçtiği Avrupa ülkesiyle ilgili olduğu belirtildi.

Savcılar, “Açıklamalarından Hollanda'da Peygamber Muhammed'in, Kur'an'ın, İslam'ın ve Allah'ın defaatle aşağılandığına inandığı nettir” derken Afgan gencin özellikle Hollandalı milletvekili ve ateşli İslam karşıtı konuşmalarıyla tanınan Geert Wilders'den özellikle bahsettiği belirtildi.

“TERÖRİST GÜDÜLENMEYELE HAREKET ETTİ”

Savcılar, "Şimdiye kadar şüphelinin açıklamalarından şahsın terörist bir güdülenmeye sahip olduğu açıktır… Hollanda'ya bu nedenle seyahat etmiştir” ifadelerine yer verdi.

Birkaç gün önce ise Alman yetkililer Afgan gencin Almanya'ya mülteci başvurusunda bulunduğunu ve orada herhangi bir güvenlik tehdidi teşkil etmediğini aktarmıştı.

Geçtiğimiz hafta Wilders aldığı ölüm tehditlerinin ardından ve diğer insanların da tehlikeye atılmaması için Hz. Muhammed ile ilgili planlanan bir karikatür yarışmasının iptalini duyurmuştu. Ancak saldırgan şüpheli açıklamalarında bu yarışmadan bahsetmedi.

WILDERS'DEN MÜSLÜMAN TERÖRİSTLER YORUMU

Wilders bir tweet ile yarışmanın iptaline tepki göstererek "Müslüman teröristler yaşam biçimimizden ve özgürlüklerimizden nefret ediyor. İslam'ın eleştirisine şiddetle cevap veriyorlar” yorumunu yapmıştı.

Jawed S. adlı şüphelinin ise saldırı için şimdiye kadar kimseyle işbirliği yaptığının tespit edilmediği ifade edildi. Polis saldırının ardından Afgan genci vurdu ve şüpheli hastaneye kaldırıldı. “Terör güdüsüyle” saldırıda bulunmak şüphesinden gencin iki hafta daha alıkonulacağı aktarıldı. Amerikalılar ise ciddi ama hayatşi olmayan yarayla saldırıdan kurtuldular.

Amsterdam mahkemesinden yapılan bir açıklamaya göre yargıçlar kaçması, aynı suçu yeniden işlemesi ve kanunu ihlal etmesi endişesiyle şüphelinin gözaltı süresini uzattılar.

Haber Ara