Dolar

32,5383

Euro

34,9496

Altın

2.458,25

Bist

9.870,98

Almanya'da sığınmacılara yönelik saldırılar

Almanya'da sığınmacılara yönelik saldırılar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 16:30:48

Almanya'da sığınmacılara yönelik saldırılar
Almanya'da Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Federal Milletvekili ve Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Uyum Politikaları Sorumlusu Cemile Yusuf, sığınmacıların kaldığı yurtların önünde protestoların yasaklanması gerektiğini bildirdi.

Cemile Yusuf yaptığı yazılı açıklamada, anayasadaki can güvenliğinin sağlanması hakkının sığınmacılar için de geçerli olduğunu belirterek, "Yaralama, zorlama ve halkı belirli bir gruba kışkırtmaya yönelik eylemlerde bulunan, hukuk devletinde hesabını vermekle yükümlüdür. Toplantı ve gösteri hakkının anayasal güvencesi esastı ancak şiddet eğilimli yürüyüş ve gösteriler siyasi düşünce toplantılarıyla bir tutulamaz. Heidenau'da aşırı sağcı ve ırkçı grupların eylemleri suçtur. Devletin birincil görevi bireyleri şiddetten korumak ve bu ilkeden tek bir geri adım atmamaktır. Bu nedenle polisin yasaklama yetkisini, sığınmacı yurtlarının önünde sözde siyasi amaçlı olan gösteriler için daha sıkı bir şekilde uygulamasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

CDU'nun tek Türk kökenli milletvekili olan Yusuf benzer gösterilerin siyasi bir fikri dile getirmek amacından uzak, aksine şiddet ve linç amaçlı olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Yurtların önünde toplanan aşırı sağcıların yarattığı manzaralara da Brandenburg Kapısı önünde toplanan aşırı sağcılara tahammül edilmemeli. Her iki örnek de korunmaya muhtaç insanlara yönelik bir tehdit ve ülkemizin imajını zedeleyen eylemler. Buna sempatiyle bakanlar da sorumluluk taşımaktadırlar çünkü o kişiler de aşırı sağcıların sığ nefret söylemlerinin bir parçası ve destekçisi oluyorlar. Mültecilerin ve sığınmacıların da tüm bireyler gibi temel hakları var. Can güvenliğinin korunması içlerinde en önemlisi. Sivil toplum olarak öncesinde bu tarz olayların meydana gelmemesi sağlanmalı. Mümkün olmadığı hallerde ise devlet, bireylerin temel yaşam hakkını ve kendi güç erkini kullanmalı."

Haber Ara