Dolar

32,6014

Euro

34,7906

Altın

2.410,18

Bist

9.645,02

Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası

Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 18:46:09

Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası
" İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria, Akdeniz bölgesindeki sorunların çözülmesi için bölge ülkeleri arasındaki yakın işbirliğinin daha da artırılması gerektiğini belirterek, "Bölgemizdeki işsizliği düşürmek için özel yatırımlara hep beraber ortam oluşturmalıyız" dedi.

Anadolu Ajansının (AA) medya sponsoru olduğu Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası etkinliği, İspanya'nın Barselona kentinde başladı.

Soria, liderler haftasının açılışında yaptığı konuşmada, Akdeniz ülkelerinin istihdam yaratma, kapsayıcı büyüme, terörizm ve mülteci krizi gibi sorunların çözümünde daha fazla işbirliği yapması çağrısında bulundu.

Akdeniz'in kuzey ve güneyindeki tüm ülkelerin birlik ve işbirliğine artık daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Soria, "Terör ve mülteci krizine ilişkin konularda için küresel bir çözüme ihtiyacımız var. Akdeniz'in kuzey ve güneyindeki tüm ülkelerin birlik ve işbirliğine ihtiyaç var. Hükümetler olarak bölgemizdeki işsizliği düşürmek için özel yatırımcılara ortam oluşturmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Soria, İspanya'da işsizlik oranının yüzde 21 olduğunu hatırlatarak, işsizliği düşürmek için İspanya Hükümeti olarak reformlar yaptıklarını ve özel yatırımlar için fırsatlar oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.

Soria, petrol fiyatlarının ciddi anlamda düşmesinin ve Avrupa Merkez Bankası'nın politikalarının İspanya ekonomisine büyük katkı yaptığını belirtti.

- "33 bölgesel proje geliştirdik"

Akdeniz İçin Birlik (AiB) Genel Sekreteri Fathallah Sijilmassi de Avro-Akdeniz bölgesinin gençlerin istihdamı konusunda çalışması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu bölgenin daha iyi entegre olması için harcanan çabaların iki katına çıkarılması çağrısında bulundu.

Sijilmassi, "Akdeniz romantizmi yeter. Şimdi eylem gerekiyor. Biz bir milyon insanın eğitimini ve istihdamını hedef alan 33 bölgesel proje geliştirdik. Bunu gelecekte iki milyona çıkarmak istiyoruz. Unutmayalım ki, özel sektör büyümenin motoru" ifadesini kullandı.

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Başkanı Mohamed Choucair ise Akdeniz bölgesinde tam sosyoekonomik işbirliği için zorluklara rağmen beraber çalışmaya devam edeceklerini belirterek" Birlikte daha fazla başarı elde ederiz" dedi.

- "Birlikte daha çok başarmak"

ASCAME, Barselona Sanayi ve Ticaret Odası, Akdeniz için Birlik (UfM) tarafından düzenlenen etkinlikte, yenilenebilir enerjiden İslami finansa, girişimcilikten serbest bölgelere, turizmden otomobile kadar birçok konuyu içeren oturumlar yapılıyor. Üç gün sürecek Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası'na, 20'den fazla ülkeden ekonomiye yön veren politikacılar ile iş dünyasının temsilcileri katılıyor.

Akdeniz bölgesinin en önemli ekonomik organizasyonlarından olan ve bu yılki sloganı "Birlikte daha çok başarmak" olarak belirlenen etkinlik, 27 Kasım'da son bulacak.

Haber Ara