Dolar

32,2801

Euro

34,7736

Altın

2.380,60

Bist

10.276,88

Zambiya'daki genel seçimler

Zambiya'daki genel seçimler

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-18 21:39:29

Zambiya'daki genel seçimler
Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da yapılan genel seçim sonuçlarına tepki göstermek için protesto gösterileri düzenleyen Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (UPND) destekçilerinden 151'nin gözaltına alındığı bildirildi.

Zambiya polis kaynaklarından yapılan açıklamada, Edgar Lungu'nun devlet başkanlığı zaferini ilan ettikten sonra meydanlara dökülen UPND destekçilerinden 151 kişinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Polis yetkilileri, ülkenin güney kesimlerinde yaşanan protestolarda, göstericilerin sivil halkın ev ve iş yerlerine zarar verdiğini ve lastik yakarak yol kapattığını söyledi. Başkent Lusaka'da da protestoların olaysız sona erdiği kaydedildi.

Zambiya Yüksek Seçim Komisyonunun pazartesi günü açıkladığı seçim sonuçlarına göre, Devlet Başkanı ve Yurtsever Cephe Partisi (PF) lideri Edgar Lungu'nun oyların yüzde 50,3'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçildiği ilan edilmişti.

Seçimi kazanan Lungu'nun rakibi, muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (UPND) lideri Hakainde Hichilema'nın seçim sonuçlarını reddettiğini açıklamıştı.

Zambiya'daki seçim kanununa göre, adayların devlet başkanı seçilebilmesi için oyların yüzde 50'sini alması yeterli oluyor. Lungu'nun pazar günü göreve başlaması bekleniyor.

Afrika'nın "yükselen demokrasilerinden" biri olarak görülen Zambiya'daki seçimler, komşu ülkelerin istikrarı için de önem taşıyor. Zambiya siyasi tarihi, 20 yıllık Devlet Başkanı Rupiah Banda'nın, seçimi kaybederek görevini Michael Sata'ya devretmesiyle 2011 yılında değişim geçirdi. Sata, 2014 yılında nedeni açıklanamayan bir durumdan dolayı Londra'da bir hastanede öldü. Sata'dan sonra kısa bir süreliğine ülkeyi Guy Scott yönetti. Lungu, görevi Scott'dan 2015 yılında devraldı.

Haber Ara