Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Yıldız Teknik Üniversitesindeki gösteri davası

Yıldız Teknik Üniversitesindeki gösteri davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-18 14:05:24

Yıldız Teknik Üniversitesindeki gösteri davası
Yıldız Teknik Üniversitesinin (YTÜ) Davutpaşa kampüsünde eylem yaptığı iddia edilen 37 öğrenci, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet', 'kamu malına zarar verme' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından yargılandıkları davada beraat etti.

Bakırköy 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tarafların avukatları hazır bulundu.

YTÜ'nün avukatı Serkan Koray Çelik, sanık öğrencilerin cezalandırılmasını isteyerek, 'Sanıklar, suçun ortaya çıkması yönünde herhangi bir katkı sağlamamışlardır. Bu nedenle takdiri indirim nedenlerinin de uygulanmamasını talep ediyorum' dedi.

Sanık avukatlarından Hüseyin Boğatekin de iddianamede hangi sanığın, hangi eylemle hangi mala zarar verdiğinin açıklanmadığını ifade ederek, 'Diğer eylemler yönü ile müvekkillerimin üzerine atılı suçu işlediklerine ilişkin delil yoktur. Beraatlerine karar verilmesini istiyorum' diye konuştu.

Hakim Yılmaz Alp, sanıkların, atılı suçu işlediklerine ilişkin cezalandırılmalarına yetecek polis tarafından tanzim edilen ve soyut nitelik taşıyan olay ile yakalama tutanağı dışında kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirterek, üzerlerine atılı suçları işledikleri sabit olmadığından beraatine karar verdi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 Mayıs 2013'te YTÜ Davutpaşa kampüsünün Elektrik Elektronik Fakültesi konferans salonunda, rektörlük izniyle 'Bağımsız Fikir Kulübü' adlı öğrenci grubunun "Fetih Kutlaması" adı altında etkinlik yaptığı sırada, Demokratik Yurtsever Gençlik örgütüne mensup şüphelilerin konferans salonu önünde toplanarak kanuna göre yasak olan üniversite bahçe ve bağlantı yollarında gösteri yürüyüşü yaptıkları belirtilmişti.

Ellerinde taş, demir ve tahta sopalarla, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen ve kısmen örterek yürüyüşe katılan şüphelilerin, kaldırım taşlarını kırıp, yollardaki demir dubaları sökerek emniyet güçlerine attıkları, çöp konteynerlerini yola çıkartıp devirerek ateşe verdikleri, reklam panolarıyla öğrenim binalarının camlarını kırdıkları ve kütüphane telefonunun kablosunu kopardıkları ifade edilen iddianamede, 37 şüphelinin 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet', 'kamu malına zarar verme' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 21 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Haber Ara