Dolar

32,2788

Euro

34,7833

Altın

2.394,68

Bist

10.276,88

Yeşilay'dan bağımlılar için 'YEDAM'

Yeşilay'dan bağımlılar için 'YEDAM'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 11:01:57

Yeşilay'dan bağımlılar için 'YEDAM'
İSMAİL ÖZDEMİR - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bağımlılıkla mücadele etmek için Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kurduklarını belirterek, "YEDAM'da birinci hedefimiz, insanımızın her türlü bağımlılıkla ilgili soru sorabilecekleri profesyonellere ulaşmasını sağlamak" dedi.

Mayıs ayında yapılan kongrede Yeşilay başkanlığını Prof. Dr. İhsan Karaman'dan devralan Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay'ın yeni projelerini ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

Yeşilay'n çok güçlü ve köklü bir kuruluş olduğunu, başkanlığın kendisi için çok özel bir anlam taşıdığını ifade eden Öztürk, Yeşilay'ın yaklaşık 100 yılı aşkın bir süredir, bağımlılıkla mücadele ettiğini, bu anlamda sürekli kendini geliştirmeye çalışan bir kuruluş olduklarını dile getirdi.

Mücahit Öztürk, bağımlılığın tüm dünyanın sorunu olduğunu, sadece bireysel anlamda değil toplumsal anlamda da problem oluşturmaya başladığını kaydederek şunları söyledi:

"Yeşilay kendini geliştirecek ve yenileyecek. Bizim temel amacımız bilinçlendirme... Yıllardır da bunu yapıyoruz. Bu aşamada mesafe katettiğimizi düşünüyoruz. Birçok ülkede bu güçte bir kuruluş yok. Biz, kendi birikimlerimizi dünyaya da açmak istiyoruz. Bağımlılıkta üç temel nokta var. Bir tanesi, koruyuculuk ve önleyicilik, insanları bağımlı olmaktan korumak gerekiyor. En sağlıklısı bu zaten. İkinci aşama tedavi aşaması, tıbbın ve sağlığın bir sorunu. Üçüncü aşama, tedavi olmuş bireylerin tekrar hayata kazandırılması. Yeşilay, bu üçüncü aşamada da olmak istiyor bundan sonra. En büyük yeniliğimiz de bu olacak, Yeşilay, tedavi sonrası bireylerin hayata kazandırılmasını sağlamak istiyor."

- "Bağımlıkla mücadele için YEDAM"

Bağımlılıkla mücadelede yasaların önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bir şeylerle mücadele edeceksek arkamızda hukuk desteği olmalı. Koruyuculuk dediğimizde arkanızda hukuksal dayanağınızın olması gerekiyor. Son yıllarda, gerek tütün gerek alkol konusunda çok önemli iki adım atıldı. Bu sınırlamalar, gelişmiş ülkelerin hepsinde olan ve olması gereken sınırlamalar. Sınırlamak demek, tütün ve alkole ulaşabilirliği azaltmak demek. Biz, oluşturduğumuz toplumsal bilinci, kanun yoluyla insanlara daha fazla aktarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Öztürk, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) adı altında, bağımlılıkla mücadele eden bir merkez kurduklarını kaydederek, bu merkezin kurulmasıyla iki hedefi gözettiklerini anlattı.

Öztürk, şöyle devam etti:

"YEDAM'da birinci hedefimiz, insanımızın, gençlerimizin, ailelerin, öğretmenlerin her türlü bağımlılıkla ilgili kafalarında olan soruları telefon açıp sorabilecekleri profesyonellere ulaşmasını sağlamak. Telefonun ucunda, bu konularda uzmanlaşmış profesyonel bir psikolog olacak, kişi çocuğunda bir bağımlılıktan şüpheleniyorsa, kendisinde böyle bir problem varsa, bu süreçlerle ilgili bilgi alacak. Bu konuda insanlar ne yapacaklarını çok bilmiyorlar, bu anlamda bilgilendirme ve yönlendirme için bir telefon hattımız var. 444 79 75 numaralı telefona her yerden çağrıları kabul ediyoruz."

Yeşilay Başkanı Öztürk, ikinci hedeflerinin ise eylülden itibaren yüz yüze görüşmelerle önce İstanbul'da daha sonra Türkiye'nin farklı şehirlerinde insanlara danışmanlık hizmeti vermek olduğunu ifade etti.

- "Rehabilitasyon merkezi kurma hedefimiz var"

Verecekleri danışmanlık hizmetinin iki ayağı olacağını, birinci aşamada, bağımlılıkla ilgili süreçte kendini korumaya çalışan bir bireyin ne yapması gerektiğiyle ilgili bilgi vereceklerini belirtti.

İkinci aşamada ise bağımlılık sonrasında tedavi olmuş ancak süreç içerisinde sıkıntılar yaşayan insanlara gerek ruhsal anlamda gerek sosyal anlamda danışmanlık alacakları bir yer planladıklarını Öztürk, YEDAM'da insanlara yaş sınıflarına göre bir bağımlılık eğitimi verileceğini kaydetti.

Madde kullanan bireylerin, tedavi sonrası yeniden hayata kazandırılmasının kolay bir süreç olmadığını söyleyen Öztürk, "Daha büyük bir projemiz var. Türkiye'de eksikliğini hissettiğimiz, bağımlılık tedavisi uygulanan ve tamamlanan bireylerin bir süre toplumla adaptasyonlarını sağlamak adına rehabilitasyonlarının sağlanacağı büyük bir merkez kurmak" dedi.

Yeşilay'ın bilinirliğini arttırmak için çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dergimiz 1925 yılından bu yana yayında ama biz son dönemde derginin içeriğini zenginleştirdik. Bağımlılıkla mücadele yanında, insanların alıp okuyacakları, bilgi edinecekleri, okuduklarında keyif alacakları bir dergi ortaya çıkarmaya çalıştık. İkinci bir projemiz de bağımlılıkla ilgili farkındalık oluşturmak adına cumartesi günleri TRT1'de "Son Çıkış" isimli bizim de katkı sağladığımız, danışmanlık yaptığımız bir dizi yayınlanıyor. Bu diziyle hedefimiz, ailelerde ve gençlerde bağımlılıkla ilgili bir farkındalık oluşturabilmek." diye tamamladı.

Haber Ara