Dolar

32,3692

Euro

34,7061

Altın

2.391,32

Bist

10.168,08

Yemen'deki krize çözüm arayışı

Yemen'deki krize çözüm arayışı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 05:12:18

Yemen'deki krize çözüm arayışı
Umman'ın, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından geçici başkent ilan edilen Aden'den çekilmesi için gizli arabuluculuk yaptığı öne sürüldü.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Umman'ın, Husilerin ülkenin güneyindeki Aden'den çekilmesi için gizli arabuluculuk yaptığını, Husilerin ise kenti Cumhurbaşkanı Hadi ve Suudi Arabistan yanlısı olmayan Güneyli liderlere teslim etmeyi şart koştuğunu ileri sürdü.

Yetkili, Cenevre'den dönen Husi heyetinin, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi ile bir araya gelerek, Cenevre'deki müzakerelerin başarısızlığı ile Yemen'deki kanın durdurulması konularını görüştüklerini dile getirdi.

Bu arada Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine katılmayan Umman, Husiler ile arasındaki güçlü ilişkilerden istifade ederek Yemen'deki savaşı durdurmak için diplomatik çaba harcıyor.

Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sommad ve Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam'ın yanı sıra Cenevre müzakerelerine katılan heyet de Umman'ın başkenti Maskat'ta bulunuyor.

Öte yandan Yemen hükümetine yakın basın organlarının internet sitelerinde, cumhurbaşkanlığından bir kaynağa dayandırılarak verilen haberlerde, Cumhurbaşkanı Hadi'ye ait eğitimli güçlerin Aden'in güvenliğini sağlamak için 2 gün içinde bu kente ulaşacağı ve Ramazan Bayramı'na kadar kentin güvenli hale geleceği belirtiliyor.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Yemen'de Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı bildirilmişti.

Haber Ara