Dolar

32,2594

Euro

34,7702

Altın

2.415,54

Bist

10.267,09

Yemen'de alıkonulan gazeteciler

Yemen'de alıkonulan gazeteciler

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 23:28:39

Yemen'de alıkonulan gazeteciler
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'ten başkent Sana'daki bir hapishanede Husiler tarafından alıkonulan açlık grevindeki 10 Yemenli gazetecinin hemen serbest bırakılması için harekete geçilmesini istedi.

IFJ'nin BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'e yönelik mektubunda, Yemen Gazeteciler Sendikası'nı desteklediklerine işaret edilerek, yaklaşık bir yıldır insanlık dışı şartlar altında alıkonulan ve 9 Mayıs'tan bu yana açlık grevini sürdüren gazetecilerin hayatından endişe ettikleri kaydedildi.

Mektupta, gazetecilerin yirmi günden fazla süredir açlık grevinde olduklarını duyurduğu ve söz konusu gazetecilere yönelik birçok işkence ve gardiyanlar tarafından maruz kaldıkları kötü muamelenin belgelendiği aktarıldı.

Yemen Gazeteciler Sendikasına göre söz konusu gazetecilerin aileleriyle görüştürülmedikleri gibi bazılarının da sağlık sorunlarının bulunduğu belirtilen mektupta, IFJ Başkanı Jim Boumelha'nın şu sözlerine yer verildi:

"Yemen barış müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesini memnuniyetle karşılıyoruz ancak BM gibi uluslararası kurumlarını hapishanelerdeki meslektaşlarının unutulmamasını istiyoruz. Biz yakınları hakkında adaletin tesis edilmesi talebinde bulunan gazetecilerin aileleriyle dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade etmek için sesimizi Yemen'deki sendikamızın sesine ekliyoruz. "

Öte yandan açlık grevindeki gazetecilerin aileleri de yakınlarının akıbetinin ortaya çıkarılması için Sana'daki Hibra Hapisanesi ve Siyasi Güvenlik Birimi önünde gösteri düzenledi.

Aileler tarafından yapılan yazılı açıklamada, kendilerine sağlık durumlarının kötüleşmesine rağmen gazetecilerin Siyasi Güvenlik Birimine nakledildiği yönünde bilgi ulaştığı aktarıldı.

Yemen Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan açıklamada, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının 14 gazeteciyi alıkoyduğu, bunların 10'unun 26 Mayıs'a kadar Sana'daki bir hapishanede oldukları ancak şimdiki yerlerinin bilinmediği belirtilmişti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Dün de müzakerelerin tarafları arasında serbest bırakılması istenen isimlerin yer aldığı listeler değiş tokuş edilmiş ve böylelikle bu konuda büyük aşama kaydedilmişti.

Haber Ara