Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 23:51:27

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'den Yemen'i, "çalınan vatanlarını" geri alacaklarını söyledi.

Kurban Bayramı münasebetiyle resmi haber ajansı SABA'dan açıklamaları yayınlanan Hadi, "direnişin, fedakarlığın, özgürlüğün ve devrimin kenti" Aden'den Yemen halkının bayramını tebrik ettiğini belirtti.

Başkent Sana'nın, Ensarullah (Husiler) hareketinin kontrolüne girmesinin üzerinden geçen 1 yılın, Husi militanların arkasındaki tüm çirkinliklerin ortaya çıkması için yeterli bir süre olduğunu ifade eden Hadi, Yemen halkının Husilerin kim olduğunu, güvenlik, barış ve istikrarı tehdit eden mezhepçi projelerinin neyi temsil ettiğini anladığını, bu yıl yaşanan olayların da devrik lider Ali Abdullah Salih'in taşıdığı kin ve işlediği suçların boyutlarını gözler önüne serdiğini kaydetti.

"Bugün Aden'deyiz. Yarın Sana, Taiz, Marib, Hudeyde, Şebve, Sa'da ve güzel ülkemizin tüm kentlerinde olacağız. Özgür ve istikrarlı Yemen'i kutlayacağız" ifadelerini kullanan Hadi, Ramazan Bayramı'nda Aden'de gerçekleştirdikleri zaferi kutladıklarını hatırlatarak, "Aden'den Yemen'i geri alacağız. Halkımızın evlatları çalınan vatanlarını geri alacak" diye konuştu.

Ali Abdullah Salih'in "Hadi Yemen'e geri dönmeyecek" açıklamalarına da tepki gösteren Hadi, "İşte Aden'de sizinleyim, aranızdayım" dedi.

Hükümetin önünde büyük zorlukların olduğuna dikkati çeken Hadi, Yemen'in tamamını geri alabilmek, halkın taleplerini gerçekleştirebilmek ve yeniden imarı hayata geçirebilmek için ileri adımlar atmaları gerektiğini belirterek, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Hadi, diyalog çağrılarına ilişkin ise her zaman barıştan, huzur ve uyumdan yana olduklarını, Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde olacak her türlü siyasi çaba ve yapıcı istişareyi destekleyeceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan kalkan uçakla Aden'e gelmişti.

Hadi, Husilerin ocak ayında başlayan ülke yönetimine silahlı müdahalesi ile Sana'daki evinde göz hapsinde tutulmuş, ardından Aden'e geçerek 26 Mart'ta da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitmişti.

Hükümet çalışmalarını Riyad'da sürdüren Hadi, Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) Husilerle süren 4 aylık çatışmalarının ardından 17 Temmuz'da Husilerden geri alınan Aden kentine önce yardımcısı ve Başbakan Halid Mahfuz Bahah ve beraberindeki 8 bakanı göndermişti.

Hadi'nin çağrısı ile 26 Mart'ta başlatılan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Husilere karşı hava operasyonları sürerken, Taiz ve Marib kentlerinde Husilerle HDG arasındaki çatışmalar devam ediyor. Marib'deki çatışmalara koalisyon güçlerine bağlı askerler de karadan destek veriyor.

Haber Ara