Dolar

32,2673

Euro

34,7808

Altın

2.413,31

Bist

10.267,09

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-02 21:35:56

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler
Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 18 Ekim'de kontrol ettikleri bölgelerde yerel seçimleri yapacaklarını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun dün, "anayasada yapılacak değişikliğin doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesine özel statü sağlamayı öngörmediğini, belki de özel yönetim düzeni hususlarını belirlediğini" açıklaması üzerine, doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 18 Ekim'de kontrol ettikleri bölgelerde yerel seçimleri düzenleyeceklerini duyurdu.

Doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği ve Ukrayna'nın tanımadığı "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başkanı Aleksandr Zaharçenko, "Kiev yönetiminin yetkilerin yerel yönetimlere verilmesine ilişkin anayasada yapılacak değişiklikleri tek taraflı olarak belirlemeye kalkışmasının Ukrayna'nın defakto olarak Minsk barış sürecinden çekildiği anlamına geldiğini" ileri sürdü. Zaharçenko, oluşan bu koşullarda "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" Minsk mutabakatını tek taraflı olarak hayata geçirme girişimleri çerçevesinde 18 Ekim'de doğuda yerel seçimleri yapacağını ifade etti.

Zaharçenko, seçimlerin Minsk mutabakatının hayata geçirilmesine yönelik 12 Şubat'ta imzalanan eylem planı gereği Ukrayna parlamentosu tarafından daha önce kabul edilen "Doğu bölgelerindeki yerel yönetimin özel düzenine" ilişkin yasa çerçevesinde düzenleneceğini kaydetti. Zaharçenko, söz konusu girişimlerin Minsk barış sürecini korumakla birlikte, ona yeni bir ivme kazandıracağını da sözlerine ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, dün yaptığı açıklamada, yetkilerin yerel yönetime verilmesi çerçevesinde anayasada yapılacak değişikliğin doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesine özel statü sağlamayı öngörmediğini kaydederek, söz konusu tasarının Donetsk ve Luhansk illerinin yasa ile belirlenen bazı bölgelerindeki (işgal edilen) yerel yönetimin özel düzeninin hususlarını belirlediğini dile getirmişti.

Doğudaki krizin çözümüne yönelik taraflar arasında imzalanan Minsk mutabakatının hayata geçirilmesine ilişkin 12 Şubat'ta Minsk'te imzalanan eylem planında, yerel yönetimlere geniş yetkilerin verilmesini öngören anayasal reformların yapılması maddesi de bulunuyor.

Haber Ara