Dolar

32,3070

Euro

34,7928

Altın

2.399,04

Bist

10.247,75

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 14:04:48

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve inşaat halindeki binaların depolarında ya da kendi kurdukları derme çatma çadırlarda kalan Suriyeliler, havaların soğuması nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor.

Eyyübiye ilçesindeki çeşitli bölgelerde kendi imkanlarıyla kurdukları çadır, baraka ve inşaat halindeki evlerde yaşamlarını sürdüren Suriyelilerin büyük bölümünü çocuk ve kadınlar oluşturuyor.

Kışla gelen zor hava koşullarına uyum sağlamakta zorlanan Suriyeliler, ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

Barınacakları yer, battaniye, ısıtıcı, soba, kömür, halı, mutfak malzemesi, gıdanın yanı sıra çocuklar için kışlık giyecek, ayakkabı, mama, çocuk bezi, ilaç ve temizlik malzemesine ihtiyaç duyan sığınmacılar, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Halep'ten 4 çocuğu ve eşiyle gelip bir binanın deposuna yerleşen Ahmet Saki, son dönemde bölgede çatışmaların şiddetlendiğini belirterek, bunun üzerine evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Yaklaşık bir haftadır depoda zor koşullarda yaşadıklarını anlatan Saki, "Savaş başladığından beri zaman zaman Türkiye'ye geliyorduk, ancak uzun süre kalmıyorduk. Yaklaşık bir yıldır Suriye'deydik fakat son dönemlerde çatışmalar şiddetlendi. Bunun üzerine ailemi alıp yeniden Türkiye'ye geldik. Ben kalp hastasıyım, tedavi olmam gerekiyor, Suriye'den gelirken yanımıza hiç bir şey alamamıştık, geceleri soğuk olduğundan üşümesinler diye çocuklarıma sarılarak uyumaya çalışıyorum" dedi.

Anne Zable Saki de 1 yaşındaki kızına mama alamadığını ve ağladığında biberonuna su doldurmak durumunda kaldığını dile getirdi.

Aynı bölgedeki başka bir depoda yaşayan Cabir Ahmet (75) ise eşini ve 4 çocuğunu savaşta kaybettiğini bu nedenle dul kalan gelini ve 3 torunuyla bir ay önce Türkiye'ye yerleştiklerini söyledi.

Belden aşağısı sakat olan Ahmet, çalışacak durumda olmadığı için ev kiralayamadıklarını aktardı.

Ahmet'in gelini Rime de 3 çocuğuyla dul kalmanın zorluğundan bahsederek, "Eşim 3 ay önce Rakka'da öldürüldü, aynı şekilde babam ve annem de önceden ölmüşlerdi. En küçük kızım babası öldükten sonra dünyaya geldi. Üstüne birde kayınbabam sakat olduğu için ona biz bakmak durumundayız. Çevredeki vatandaşların yardımlarıyla geçinmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Ara