Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Türkiye'deki G20 Zirvesi

Türkiye'deki G20 Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 17:06:15

Türkiye'deki G20 Zirvesi
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye'nin G20 Türkiye Şerpası Ayşe Sinirlioğlu, ekonomi, ticaret, büyüme, istihdam ve yatırımın yanı sıra terör ve sığınmacılar konularının da Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi'nde görüşüleceğini belirtti.

Sinirlioğlu, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı öncelikleri ve Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi hakkında bilgi verdi.

Antalya'daki zirvede G20 ülkelerinin tamamının liderler seviyesinde temsil edileceğini söyleyen Sinirlioğlu, güvenlikle ilgili endişenin söz konusu olmadığını kaydetti. Ekonomi, ticaret, büyüme, istihdam, yatırım, kalkınma ve iklim değişikliğinin yanı sıra terör ve sığınmacılar konularının da zirvede ele alınacağını belirten Sinirlioğlu, zirvenin ilk günkü akşam yemeğinin terör ve sığınmacılar konularına ayrıldığını bildirdi.

Türkiye'nin dönem başkanlığı önceliklerinin kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama olarak belirlendiğini ifade eden Sinirlioğlu, G20'nin sürdürülebilir, güçlü ve dengeli büyüme hedeflerine Türkiye'nin dönem başkanlığında kapsayıcılığın da eklendiğini söyledi. Sinirlioğlu, G20'nin kendi arasında ve G20 dışındaki ülkeler arasındaki ilişkilerin nasıl daha ileriye taşınabileceği konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Sinirlioğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığında G20'de alınan kararların ve verilen sözlerin hayata geçirilmesi konusunun da öncelik olarak belirlendiğini hatırlattı.

Kadın istihdamı ve kadınlarla erkeklerin istihdam farkının azaltılması konusunda da ciddi adımlar attıklarını kaydeden Sinirlioğlu, kadınlarla ilgili G20'de açılım grubu oluşturulması yönünde girişimlerde bulunduklarını dile getirdi. Sinirlioğlu, 2025'e kadar gençler arasındaki işsizliğin yüzde 15'e indirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Türkiye'nin dönem başkanlığında ilk defa G20 Enerji Bakanları Toplantısı düzenlendiğini ifade eden Sinirlioğlu, dünya genelinde 1,3 milyar kişinin enerjiye erişimi olmadığını, enerjiye erişimin artırılması için ciddi çalışmalara öncülük ettiklerini belirtti.

Enerji erişiminin artırılması çabalarının koordine edilmesini G20'nin üstlendiğini aktaran Sinirlioğlu, konuyla ilgili eylem planı hazırlandığını, enerjiye erişimin kolaylaştırılması ve yatırımların önünün açılması konusunda G20'nin Sahraaltı ülkeleriyle çalışacaklarını ifade etti.

Sinirlioğlu, ticaretin gelişmesinin önündeki yapısal sorunların tespiti ve yapılması gerekenler konusunda da çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Düşük gelirli ülkelerin yanı sıra küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) konusuna Türkiye'nin dönem başkanlığında özel önem verildiğini belirten Sinirlioğlu, KOBİ'lerin krediye erişimin nasıl artırılacağıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini, uluslararası ticaret sisteminin nasıl daha etkin çalışacağı konusunda da raporlar hazırladıklarını söyledi.

Sinirlioğlu, tarımın yanı sıra gıda kaybı ve israfı konusunda da çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

G20 ülkeleri arasında işçi dövizlerinin transferi konusundaki maliyetlerin düşürülmesi taahhüdünde bulunduklarını belirten Sinirlioğlu, halihazırda yüzde 7,5 olan transfer maliyetinin yüzde 5'e çekilmesi için çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nın 30 Kasım-11 Aralık'ta Paris'te düzenleneceğini hatırlatan Sinirlioğlu, Antalya zirvesinin bildirisinde de konferansı destekleyici ifadelerin yer alması için çalıştıklarını söyledi.

Aralık ayında G20 dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, bu yıl 15-16 Kasım'da yapılacak liderler zirvesine de evsahipliği yapacak. Zirveye, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) dönem başkanı Malezya, Afrika'nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık (NEPAD) dönem başkanı Senegal, Afrika Birliği dönem başkanı Zimbabve ile Azerbaycan ve Singapur misafir ülke olarak katılacak.

Haber Ara