Dolar

32,3079

Euro

34,7452

Altın

2.401,06

Bist

10.247,75

TÜBA'nın 49. Genel Kurulu

TÜBA'nın 49. Genel Kurulu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-04 13:23:57

TÜBA'nın 49. Genel Kurulu
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "Bilim camiasının da gerekli hassasiyet içerisinde davranması hepimizin yararına olacaktır. Özellikle nesnel neden ve verilere dayanmayan iddia, isnat ve beyanlardan kaçınılmaya özen gösterilmesi daha uygun olacaktır." dedi.

TÜBA'nın 49. Genel Kurulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜBA üyelerinin katılımıyla The Green Park Hotel Ankara'da gerçekleştirildi.

Acar, açılış konuşmasında, TÜBA'nın 1993 yılında kurulduğunu ve Türkiye'nin ulusal akademisi olduğunu söyledi. Akademiler için ödül ve onurlandırma fonksiyonunun önemli olduğuna işaret eden Acar, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (GEBİP) kapsamında 373 genç bilim insanına ödül verildiğini bildirdi. Acar, "Geçen yıl bizim bakımımızdan TÜBA ödül programlarının Cumhurbaşkanlığı himayesine alınması dolayısıyla da müstesna bir yıl olmuştur. Bundan sonra sayın Cumhurbaşkanımızın kabulleriyle, TÜBA ödül törenleri Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde gerçekleştirilecek." diye konuştu.

Toplum nezdinde TÜBA gibi kuruluşların göreceği ilgi bakımından devletin yetkili organlarının tutumunun önemli olduğunu ifade eden Acar, ödül törenlerinin Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmış olmasının önemine dikkati çekti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını iletti.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın ilk Türk bilim insanı olarak kazandığı Nobel Bilim Ödülü'nün, TÜBA, Türk bilim camiasını, Türkiye'nin tamamını ve onun ötesinde Türk dünyasını büyük bir sevince boğduğunu dile getiren Acar, Aziz Sancar'ın Türk milletine, devletine olan sadakati ve sevgisinin ise örnek rol model olduğunu vurguladı.

- "Farklılıklar zenginliğimizdir"

Farklılıkları zenginlik olarak değerlendirdiklerini belirten Acar, "Ülkemize sadakat gibi bir eşiğimiz vardır, bunun altını çiziyorum her defasında. Ama bunun dışında çok temel ahlaki ve yasal suç oluşturan, o bildiğimiz şeyler olmadıktan sonra biz şimdiye kadar maalesef çatışma nedeni olarak değerlendirdiğimiz farklılıklarımızı, diyoruz ki, gelin hep beraber zenginlik olarak değerlendirelim ve bu konuda seçilmiş bilim insanları olarak topluma da örnek olalım." ifadelerini kullandı.

Kendisinin 4 yıllık görev süresinde bunu başarmaya çalıştığını ifade eden Acar, stratejik ve kurumsal yönetişim anlayışıyla çalıştıklarını, ilk olarak uygun bir kanun hazırlanması, ardından da uygun bina ve tesis ihtiyacının giderilmesinin olumlu katkı sağlayacağını bildirdi.

Acar, fikir özgürlüğünün dünyada kabul edilen evrensel hukuk kuralları çerçevesinde kimsenin engelleri savunması gibi bir durumun söz konusu olamayacağına dikkati çekerek, "Bu konuda bilim camiasının da gerekli hassasiyet içerisinde davranması hepimizin yararına olacaktır. Özellikle nesnel neden ve verilere dayanmayan iddia, isnat ve beyanlardan kaçınılmaya özen gösterilmesi daha uygun olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

65. Hükümet'in kurulmasıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Fikri Işık yerine Faruk Özlü'nün getirildiğini anımsatan Acar, Işık'a desteklerinden ötürü şükranlarını iletti. Bakan Özlü'ye Genel Kurul'a katılımı için teşekkürlerini ileten Acar, 65. Hükümet'in Türk devletine, milletine ve ülkenin geleceğine hayırlı hizmetler yapması temennisinde bulundu.

Haber Ara