Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Team Turx', Birleşik Krallık'ta Türk bayrağını dalgalandırıy

'Team Turx', Birleşik Krallık'ta Türk bayrağını dalgalandırıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 11:28:43

'Team Turx', Birleşik Krallık'ta Türk bayrağını dalgalandırıy
İNCİ GÜNDAĞ - Denizlerin Formula 1'i olarak nitelendirilen "Extreme Sailing Series" (ESS) yarışlarına katılan ilk Türk takımı "Team Turx", zorlu ve tehlikeli parkurlarda dünyanın en iyi yelkencileri arasında birincilik mücadelesi veriyor.

Dünyada su sporları arasında en prestijlilerden birisi olarak sayılan ESS'in 4. ayağı kapsamında Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in başkenti Cardiff'e gelen "Team Turx", dikkatleri çeken yüksek performanslı sporu ve geleceğe ilişkin hedeflerini AA muhabirine anlattı. Tecrübeli Türk yelkenci Edhem Dirvana'nın idaresindeki takım, geçen yılki serinin İstanbul ayağında misafir ekip olarak verdiği mücadelenin ardından, bu yıl ilk defa tüm serideki etaplarda yer alıyor.

Dirvana, bu yılki seride yarışma hedefiyle takımı 3 yıl önce Bozburun'da kurduklarını dile getirerek, "Türklerin bu seviyede yarışması gerektiğine inanan bir grup yelkenci ile birlikte Bozburun'da çalışmalara başladık, şimdiki hocamız ve takımımızın dümencisi Mitch Booth ekibe dahil oldu ve bize bu işi öğretmeye başladı. İstanbul'da geçen yıl yerel takım olarak çok iyi bir performans sergiledik ve organizasyonla da iyi ilişkiler kurduk. Organizasyon Türkiye'den iyi bir takım çıkabileceğini gördü" diye konuştu.

- "Potansiyelimiz var"

"Türklerin denizcilik geçmişini göz önüne aldığımızda, İngilizlere karşı denizlerde uzun yıllar boyunca mücadele etmiş bir geçmişin devamının getirilmesi gerekiyordu" diyen Dirvana, deniz sporları alanında Türklerin kendini dünya sahnesinde gösterebileceğine inandıklarını ifade etti.

Dirvana, tam seriye ilk defa katılmalarına rağmen iyi dereceler elde ettiklerinin altını çizerek, "Yelken sporunun başlangıç yeri olan Birleşik Krallık'ta, dünyanın en iyi yelkencileriyle yarışıyor olmak çok güzel bir duygu. Burada en önemlisi, dünyanın en iyileri arasında olabilmek, adımızı duyurup, bayrağımızı dalgalandırabilmek" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıl düzenlenecek seriye katılmayı şimdiden hedeflediklerini belirten Dirvana, "Biz sürecin henüz başındayız ancak asıl başarı bunun devamını getirebilmek. Şu anda sadece bir kapıyı araladık ve ayağımızı soktuk. Bu işin ana oyuncularından biri olma potansiyelimiz var. Şimdiye kadar düzenlenen yarışlarda elde ettiğimiz puanlarla bunu gösterdik. Uzun dönemde Türkiye'ye birincilik getirmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

- "Risk ve adrenalin dolu"

Hızı saatte 60 km'ye çıkabilen katamaran yelkenlilerin çok hafif ama bir o kadar da kuvvet dolu tekneler olduğunu belirten Dirvana, katamaran yelkeni idarede hızlı düşünme ve öngörü kabiliyetine sahip olmanın önemini vurguladı.

Dirvana, "Bu kadar hızın yanında gelen bedel ise çok risk taşıması, dengesiz olması ve kolaylıkla kontrolden çıkabilmesi. Katamaran yelkencilikte, kontrolden çıkılırsa geri dönüşü olmayan yollara giriliyor. Tekne devrilebiliyor, kazalar olabiliyor. Ancak bir o kadar da keyifli bir spor. Adrenalin dolu. Sıralama değişikliği çok hızlı gelişebiliyor. Birinci başlayıp sonuncu bitirebiliyorsunuz. Bu spor, yelkenciliği bir ileri boyuta taşımış oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Team Turx'ün ana yelkencisi Selim Kakış da, yarışların Birleşik Krallık ayağına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Cardiff etabının şimdiye kadar yarıştığı en zorlu parkur olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Daha önce yarıştığımız diğer parkurlara kıyasla Cardiff, en dar ve en sınırlı alana sahip. Rüzgar da normalin üzerinde. Bu nedenle tekneler çok süratleniyor. Göz açıp kapayıncaya kadar, birkaç saniye içerisinde parkurun bir bölümü bitmiş oluyor. Oldukça zorlayıcı ve yorucu bir parkur. Aynı zamanda eğer dikkatli olunmazsa, tehlikeli bir alan. Tekneler birbirine çok yaklaşıp, süratle birbirleriyle temas edebiliyorlar. Teknelerde hasar oluşabiliyor."

Edhem Dirvana kuruculuğundaki ekipte Avustralyalı tecrübeli yelkenci Mitch Booth, Avrupa şampiyonu Selim Kakış, Can Bayülken, Portekizli sporcular Pedro Andrade ve Diogo Cayolla bulunuyor.

Extreme Sailing Series'in Birleşik Krallık ayağı, 21 Haziran Pazar günkü yarışların ardından ödül töreniyle sona erecek. Bu yıl 3 ayrı kıtada 8 farklı ülkedeki etaplarla tamamlanacak organizasyon, Cardiff'in ardından 23-26 Temmuz'da Almanya, 20-23 Ağustos'ta Rusya ve 1-4 Ekim'de Türkiye'deki etaplarla devam edecek, 10-13 Aralık'ta da Avustralya'daki etapla son bulacak.

Adrenalin dolu, yüksek performanslı spor, 2007 yılından itibaren dünyanın farklı noktalarında düzenleniyor. Yarışlarda, "uçan tekneler" olarak adlandırılan "Extreme 40" sınıfı katamaranlar, hava şartları ve deniz koşullarına göre suyun üzerinden 3 metre havaya kalkabiliyor.

Haber Ara