Dolar

32,3299

Euro

34,2108

Altın

2.393,69

Bist

10.276,88

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu:

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 12:43:44

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu:
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, TÜBİTAK bütçelerinde Araştırma Destek Programları için toplam 4,7 milyar lira ödenek ayrıldığını, ancak bunun sadece 3,7 milyar lirasının kullanıldığını belirterek, "Bu kaynakların, üniversitelerimize aktarılması ve sanayi-üniversite iş birliğinde kullanılması, özellikle de '4. Sanayi Devrimi' olarak nitelenen Endüstri 4.0 çalışmalarında değerlendirilmesini istiyoruz" dedi.

Dudaroğlu basın mensuplarıyla bir araya gelerek otomotiv yan sanayisi hakkında değerlendirmeler yaptı. Son 5 yılın verilerine göre imalat sanayisinin Gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYH) payında herhangi bir büyüme kaydedilmediğini belirten Dudaroğlu, yüzde 18 civarında seyreden rakamın, Avrupa ülkeleriyle olan rekabet gücüne olumsuz yansıdğını söyledi.

Dudaroğlu, "Son 5 yıldır herhangi bir artış göstermeyerek, ortalama yüzde 18'lik seyrini koruyan Türk otomotiv imalat sanayisi, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Slovenya gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Bu da rekabet avantajımızı ve gücümüzü koruyamadığımızı gösteriyor. Üretime olan devlet desteği ve teşvikler detaylandırılarak geliştirilmeli. Ancak bu şekilde Avrupa piyasalarındaki rekabet yeteneğimiz istenilen seviyelere ulaşabilir" diye konuştu.

TAYSAD üyesi firmaların, otomotiv sanayisine, uluslararası standartlara uygun orjinal parça imal ettiklerini ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek düzeyde ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Dudaroğlu, tedarik sanayinin imalat sanayi içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

- "Araştırma Destek Programları'ndan artan fonlar değerlendirilmeli"

Türkiye'nin küresel rekabet düzeyinin istenen seviyelere ulaşması için Ar-Ge desteklerinden daha çok faydalanılması gerektiğini dile getiren Dudaroğlu, şöyle konuştu:

"Baktığımız zaman 2010-2014 yılları arasında TÜBİTAK bütçelerinde Araştırma Destek Programları için toplam 4,7 milyar lira ödenek ayrıldığını, ancak bunun sadece 3,7 milyar lirasının kullanıldığını görüyoruz. Sadece son 5 yılda kullanılmayan araştırma ödeneği yaklaşık 970 milyon lira seviyesindedir. Bununla birlikte ülke genelindeki üniversitelerimizde yaklaşık 45 bini aşkın öğretim görevlisi, her alandaki çalışmaları için fon arayışındadır.

Dolayısıyla, TÜBİTAK fonlarında yer alan ancak kullanılmayan bu kaynakların, üniversitelerimize aktarılması ve sanayi-üniversite iş birliğinde kullanılması, özellikle de '4. Sanayi Devrimi' olarak nitelenen Endüstri 4.0 çalışmalarında değerlendirilmesini istiyoruz."

- "Ağustosta otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 8 arttı"

Yılın 8 aylık döneminde otomotiv tedarik sanayisinin 5,6 milyar dolar ihracat yaptığını belirten Dudaroğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu yıl otomotiv endüstrisi yüzde 8 ihracat artışı ile 1 milyar 364 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Endüstrimizin ülke ihracatından aldığı pay yüzde 13 oldu. Otomotiv endüstrisi ağustos ayında ihracat sıralamasında ikinciyi sıraya gerilemiş olsa da en fazla ihracat gerçekleştiren ilk beş sektör arasında artış sağlayan tek sektör oldu. Araç üreticisi firmaların ağustos ayında tatil dönemi nedeniyle üretimlerini durdurmalarının ana etken olduğu bu gerilemeyi, özel bir durum olarak değerlendiriyoruz. Yılın ilk 8 aylık verilerine göre toplam otomotiv sektörü ihracatımız 13,5 milyar dolar olurken, otomotiv tedarik sanayimiz 5,6 milyar dolarlık ihracatı ile sektör ihracatından yüzde 41,5 pay aldı."

- Hızla büyüyen Avrupa pazarından payımızı almalıyız!

Türkiye gündemindeki erken seçim kararı ve kurulan geçici hükümet ile kısa vadedeki belirsizliklerin ortadan kalktığını belirten Dudaroğlu, "Dış piyasadaki dalgalanmaların devam etmesinin ve Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasının etkilerini tüm dünya ülkeleri gibi biz de yaşıyoruz. Ancak buna karşın Avrupa Birliği'ndeki ekonomik büyüme devam etmekte. Biz de Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracatımızı artırmaya yönelik adımlar atmalı ve bu rekabet ortamındaki yerimizi güçlendirmenin yollarını aramalıyız" diye konuştu.

Haber Ara