Dolar

32,3652

Euro

34,6916

Altın

2.396,62

Bist

10.174,27

Suriye'deki ic savas

Suriye'deki ic savas

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 14:05:14

Suriye'deki ic savas
Ürdünlü siyaset bilimciler ve askeri uzmanlar, Suriye'nin güneyinde bulunan ve Ürdün sınırına yakın Şeyh Miskin ilçesinin rejim güçlerinin eline geçmesinin, Ürdün için tehdit oluşturmadığını belirtti.

Ürdünlü askeri uzman Memun Ebu Nevvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli muhalifler için önemli ikmal noktalarından birini oluşturan Şeyh Miskin'in kaybedilmesinin, Ürdün için bir tehdit oluşturmadığını belirterek " Amman'ın askeri açıdan etkileneceğini sanmıyorum. Ancak Dera'nın kontrolü Esed rejiminin eline geçerse o zaman denklem değişir. Amman'ın, gelen tüm sığınmacıları da gözeterek her türlü senaryo için hazırlık yaptığını düşünüyorum" dedi.

Ebu Nevar ayrıca, Şeyh Miskin'in alınarak, 3'üncü Cenevre konferansı öncesinde muhalifler üzerinde bir baskı kartı oluşturmak istendiğini dile getirdi.

Ürdün Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Nukruş ise Şeyh Miskin'in Ürdün'ün Suriye sınırına yakın diğer bölgelerinden farklı olmadığını belirterek sorunun coğrafik uzaklık veya yakınlıktan çok karşılıklı anlaşmalarla ilgili olduğunu ifade etti.

Nukruş ayrıca Rusya'nın muhalifleri zayıflamak için verdiği destek sebebiyle rejim güçlerinin bölgede ilerleme kaydettiğini ancak Esed rejiminin Ürdün'ü karşısına alma niyetinde olmadığını söyledi.

Ürdünlü siyasal bilimci Bedr el-Madi de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şeyh Miskin'in alınmasının, rejimin Cenevre konferansı öncesinde muhaliflere yönelik baskıları arttırma amacı taşıdığını dile getirerek, muhaliflerin Cenevre öncesi rejime karşı önemli bir bölgeyi kaybettiklerini aktardı.

El-Madi ayrıca "Rusya'nın havadan, İran ve Hizbullah'ın karadan verdiği destek, rejimin, Ürdün sınırına yakın bölgelerde kontrolü sağlamasına katkıda bulunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye ordusundan ayrılarak muhaliflere katılan ve Özgür Suriye Ordusu'nun çatı kuruluşu "Güney Cephesi" komutanlarından olan Yüzbaşı Nedim Uveydan, muhaliflerin Şeyh Miskin'in güney batısından çekilmek zorunda kaldıklarını ve rejim güçlerinin kentin tüm semtlerinin kontrolünü ele geçirdiğini açıklamıştı.

Şeyh Miskin, Ürdün sınırı yakınında Dera-Şam otoyolu üzerinde bulunuyor. 2015'in başında muhaliflerin kontrol sağladığı ilçe, Kasım 2015'ten bu yana Rus savaş uçaklarının ağır bombardımanı altındaydı. İlçe, Suriye rejiminin, muhaliflerin kontrolündeki Dera'ya bağlı bölgelerden Şam için oluşabilecek tehlikelerin engellenmesi için büyük önem taşıyor. Ayrıca ilçenin etrafında rejime ait birçok askeri karargah yer alıyor.


Haber Ara