Dolar

32,3275

Euro

34,2965

Altın

2.393,12

Bist

10.276,88

Sri Lanka'daki seçimler

Sri Lanka'daki seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 13:35:34

Sri Lanka'daki seçimler
Sri Lanka'da pazartesi günü yapılan parlamento seçimlerinin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, iktidardaki Birleşik Ulusal Cephe (UNF) koalisyonu seçimin galibi oldu.

Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın desteklediği UNF oyların yüzde 45,7'sini alırken, eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'nın liderliğinde seçime giren Halkın Birleşik Özgürlük İttifakı (UPFA) oyların yüzde 42,4'ünü aldı.

Bu sonuçlara göre, UNF'nin meclisteki sandalye sayısı iki katına çıkarak 106, UPFA'nın sandalye sayısı 95 oldu. Seçimlerde, Tamil Ulusal İttifakı 16, Halkın Özgürlüğü Cephesi 6, Sri Lanka Müslüman Kongresi ve Eelam Halkı Demokrasi Partisi birer milletvekili çıkardı.

Başbakan Ranil Wickremesinghe, seçim sonuçları üzerine yaptığı açıklamada, ülkedeki tüm siyasi partileri birlikte çalışmaya çağırdı. Yeni dönemde de başbakan olarak görev yapacağını belirten Wickremesinghe, partisinin hükümetin kurulmasında gerekli olan 7 milletvekili için diğer partilerle görüşmelere başladığını belirtti.

225 sandalyenin bulunduğu Sri Lanka meclisinde partilerin veya koalisyonların hükümet kurabilmek için en az 113 sandalye kazanması gerekiyor.

8 Ocak'ta yapılan devlet başkanlığını seçimini kaybeden eski Devlet Başkanı Rajapaksa, Sirisena'nın güçlendirdiği başbakanlık makamına oturarak siyasete dönmeyi planlıyordu.

Sirisena'nın göreve gelmesiyle hakkında çok sayıda yolsuzluk dosyası açılan Rajapaksa, ülkedeki Sinhala Budistleri tarafından desteklenirken azınlık gruplar Tamiller ve Müslümanlar tarafından sevilmiyor.

2009 yılında ülkedeki 30 yıllık iç savaşa son veren ve 2014'teki seçimlere kadar yaklaşık 10 yıl iktidarda bulunan Rajapaksa, çeşitli savaş suçları, azınlıklara baskı yapmak ve yolsuzluklarla itham ediliyor.

Haber Ara